Particule de plastic, în apa îmbuteliată. Cum te afectează și ce branduri au fost testate

Particule de plastic, în apa îmbuteliată. Cum te afectează și ce branduri au fost testate

Apa îmbuteliată a ajuns atât o sursă de bani pentru companiile producătoare de suc, cât și o controversă a lumii moderne. Un studiu pe câteva sute de eșantioane arată că apa îmbuteliată conține particule de plastic.

Studiul care arată că particule de plastic ajung în apa îmbuteliată a fost realizat pe un eșantion de peste 250 de sticle de apă îmbuteliată. Acestea au fost cumpărate din nouă ţări (în total, 11 mărci). Testele au fost realizate la Universitatea de Stat New York din Fredonia. Pe lista țărilor din care au fost cumpărate sticlele se numără Germania, SUA sau Mexic.

O surpriză pentru cercetători a fost că 17 din cele 259 de sticle testate nu conțineau particle de plastic. Celelalte da, cu diferențe mari chiar și între produsele aceluiași brand.

Investigația a arătat că, în medie acestea conţineau 10 particule de plastic per litru, fiecare mai mare de grosimea unui fir de păr. Sherri Mason, profesor de chimie la Universitatea din Fredonia, a spus însă că aici nu e vorba de-a indica vreun brand, ci de-a prezenta publicului o problemă foarte des întâlnită. Plasticul a devenit un material atât de răspândit în societatea noastră, încât ajunge și în apă. Sigur, în acest caz e vorba de particule de plastic.

Mason a descoperit, în 2017, particule mici de plastic în eşantioane de apă de la robinet. Alţi cercetători le-au observat în produse alimentare precum fructe de mare, bere şi sare de mare, ba chiar şi în aer. Deocamdată, nu există suficiente dovezi privind impactul pe care îl au aceste particule de plastic asupra sănătății. Scopul cercetătorilor e să înţeleagă potenţialele implicaţii pe termen lung.

Branduri a căror apă e contaminată cu particule de plastic

Echipa care a realizat această cercetare nu vrea să indice branduri, direct, dar a prezentat lista cu cele pe care le-au testat. În total, au fost 11 mărci diferite de la companii naționale sau internaționale. Totodată, au ales din zonele în care oamenii consumă multă apă îmbuteliată.

La nivel internațional, cele mai populare branduri sunt: Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life și San Pellegrino. La nivel național, cele mai puternice branduri sunt: Aqua (Indonezia), Bisleri (India), Epura (Mexic), Gerolsteiner (Germania), Minalba (Brazilia) si Wahaha (China).

Ce tipuri de plastic au fost găsite în apa îmbuteliată

Mason și colegii săi au luat în calcul particule de plastic mai mari de 100 microni, adică mai mari decât diametrul unui fir de păr. Particulele obținute au fost analizate și clasificate. Particule de plastic mai mici (de până la 6,5 microni), prezente, în medie, în număr de 314 per litru, au fost analizate cu o tehnică aplicață și în astronomie, în numărarea stelelor.

După toate aceste cercetări, specialiștii au făcut un top al tipurilor de plastic identificate în sticlele cu apă îmbuteliată. Polipropilena, folosită în capacele sticlelor, e cea mai populară, cu 54%. Urmează nailon – 16%, polistiren – 11%, polietilenă – 10%, poliester / polietilenă tereftalată – 6% și altele (Azlon, poliacrilice și copolimeri) – 3%.

Ca fapte diverse, în fiecare minut sunt băute circa un milion de sticle în fiecare minut (sau 20.000 de sticle pe secundă). În 2016, au fost vândute 480 de miliarde de sticle. Coca-Cola a furnizat 110 miliarde dintre acestea (Coca-Cola deține și brandul Dasani testat de specialiști). Mai puțin de 50% din sticle sunt colectate și reciclate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: BBC