Anemonele de mare și comportamentul lor bizar și unic. Ce au observat oamenii de știință

de: Iulia Kelt
20 11. 2023
ahuntbatch via iNaturalist

Anemonele de mare sunt primele ființe despre care s-a aflat că urmează Soarele, mișcându-și tentaculele spre răsărit și spre apus în ceea ce se numește heliotropism, un fenomen care până acum a fost observat doar la plante.

Vezi și: O fosilă de 500 de milioane dezvăluie secrete uimitoare ale unei categorii ciudate de nevertebrate marine

Anemonele de mare se mișcă în funcție de Soare

Într-un nou studiu, încă neevaluat de alți cercetători, anemonele de mare (Anemonia viridis) au fost observate urmărind mișcările Soarelui pe cer, făcându-le astfel primele animale „heliotrope”.

Un comportament similar a fost observat și la ciuperci și animalele din linia Cnidaria. Cu toate acestea, acesta este un răspuns pe termen lung, iar plantele pot prezenta, de asemenea, o formă mai dinamică de mișcare cunoscută sub numele de heliotropism sau urmărire solară, în care frunzele sau florile lor urmăresc poziția Soarelui pe parcursul zilei.

A. viridis a devenit primul animal cunoscut care adoptă acest comportament. Aceste cnidarii sunt găsite în Oceanul Atlantic de Est și Marea Mediterană și găzduiesc alge simbiotice în țesuturile lor.

Asta înseamnă că, la fel ca plantele, depind de fotosinteză ca sursă de energie și, ca atare, sunt și ele dependente de lumina solară.

Vezi și: Topul celor mai longevive animale de pe Pământ. „Campionul” mamiferelor s-ar putea să te surprindă

Concluzia cercetătorilor

Pentru a investiga dacă anemonele sunt, de fapt, heliotrope, o echipă de cercetători le-a filmat în habitatul lor natural, în bazinele stâncoase, pe parcursul unei zile.

Nevertebratele „au dezvăluit un heliotropism asemănător plantelor prin îndreptarea tentaculelor spre Soare, orientându-se spre est la răsărit și spre vest la apus, urmărind poziția relativă a Soarelui”, scrie echipa în documentul lor. Când au blocat lumina solară, acest comportament a încetat.

De asemenea, au replicat aceste observații în laborator, mișcând încet o sursă de lumină în jurul unui rezervor și au observat că anemonele se mișcau în același mod.

Atunci când a experimentat cu diferite lungimi de undă ale luminii, echipa a descoperit că, asemenea plantelor care urmăresc Soarele, A. viridis a prezentat un răspuns heliotropic sub lumină albastră și violetă.

Vezi și: Animalele care trăiesc cel mai mult. Broaștele țestoase nu intră în top 10