17 aug. 2021 | 14:51

Animalele care trăiesc cel mai mult. Broaștele țestoase nu intră în top 10

Diverse
Animalele care trăiesc cel mai mult. Broaștele țestoase nu intră în top 10
Cele mai longevive animale vii de pe Pământ

Regatul animal se mândrește cu niște durate de viață incredibil de lungi. Majoritatea depășesc cu mult media umană. Se știe că oamenii pot avea o „limită absolută” de 150 de ani. Dar este infim, comparativ cu secolele și mileniile prin care trăiesc unele animale. Iar unele animale pot chiar opri sau inversa procesul de îmbătrânire cu totul.

Cele mai longevive animale vii de pe Pământ

Deși există animale terestre cu viață foarte lungă, cea mai veche broască țestoasă, de exemplu, are aproape 190 de ani, niciuna dintre ele nu intră în lista făcută de cercetători. Adevărații campioni ai vârstei trăiesc toți în apă. De la cele mai tinere și până la cele mai vechi, aici sunt 10 dintre cele mai longevive animale din lume din zilele noastre.

1. Balena cu capul înclinat. Poate trăi până la 200 de ani

Aceste balene, sunt cele mai longevive mamifere. Durata de viață exactă a balenelor arctice și subarctice este necunoscută, spun biologii marinin. Vârfurile de harpon de piatră găsite la unii indivizi recoltați demonstrează că trăiesc confortabil peste 100 de ani și pot trăi mai mult de 200 de ani, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice.

2.Peștele de rocă. Durata de viață peste 200 de ani

Această specie sunt unul dintre cei mai longevivi pești. Au o durată de viață maximă de cel puțin 205 de ani, potrivit Departamentului pentru Pești și Sălbatici din Washington. Acești pești roz sau maronii trăiesc în Oceanul Pacific din California până în Japonia. Cresc până la 97 centimetri și mănâncă alte animale, cum ar fi creveții și peștii mai mici.

3. Scoicile de apă dulce. Au peste 250 de ani

Midiile perlate de apă dulce sunt bivalve care filtrează particulele de alimente din apă. Locuiesc în principal în râuri și cursuri de apă și pot fi găsite în Europa și America de Nord, inclusiv în SUA și Canada. Cea mai veche scoică perlată de apă dulce cunoscută avea 280 de ani, potrivit World Wildlife Fund.

Aceste nevertebrate au o durată lungă de viață datorită metabolismului lor scăzut. Midiile de apă dulce sunt o specie pe cale de dispariție. Populația lor scade din cauza unei varietăți de factori umani, inclusiv daune și modificări ale habitatelor fluviale de care depind.

4. Rechinul Greenland. Poate trăi până la 272 ani

Acest animal, sau mamifer, trăiește adânc în oceanele arctice și nord-atlantice. Pot ajunge la 7,3 metri lungime și pot avea o dietă care include o varietate de alte animale, inclusiv pești și mamifere marine, cum ar fi focile. Un studiu din 2016 al țesutului ochi de rechin din Groenlanda, publicat în revista Science, a estimat că acești rechini pot avea o durată de viață maximă de cel puțin 272 de ani.

Cel mai mare rechin din acest studiu a fost estimat la aproximativ 392 de ani. Cercetătorii au sugerat că rechinii ar fi putut avea până la 512 an.  Estimările de vârstă au venit cu un grad de incertitudine, dar chiar și cea mai mică estimare de 272 de ani face din acești rechini cele mai longevive vertebrate de pe Pământ, conform LifeScience.

5. Viermii tubulari au peste 300 de ani

Sunt nevertebrate care au o durată lungă de viață în mediul rece și stabil al mării adânci. Un studiu din 2017 publicat în revista The Science of Nature a constatat că Escarpia laminata, o specie de vierme tubular care trăiește pe fundul oceanului în Golful Mexic, trăiește în mod regulat până la 200 de ani. Unele exemplare supraviețuiesc mai mult de 300 de ani. Viermii au o rată scăzută a mortalității, cu puține amenințări naturale, cum ar fi lipsa prădătorilor, care i-a ajutat să evolueze pentru a avea o durată de viață atât de lungă.

6. Scoica de ocean ajunge la peste 500 de ani

Scoicile locuiesc în Oceanul Atlantic de Nord. Această specie de apă sărată poate trăi chiar mai mult decât celelalte bivalve din această listă, midiile perlate de apă dulce. O scoică oceanică găsită în largul coastei Islandei în 2006 avea 507 de ani, potrivit Muzeului Național Țara Galilor din Marea Britanie. Scoica antică a fost poreclită Ming deoarece sa născut în 1499 când dinastia Ming a condus China, din 1368 până în 1644.

7. Coralul Negru. Vechi de 4.000 de ani

Coralii arată ca niște roci și plante colorate subacvatice, dar sunt de fapt alcătuite din exoscheletele nevertebratelor numite polipi. Acești polipi se înmulțesc continuu și se înlocuiesc prin crearea unei copii identice genetic, care în timp determină creșterea din ce în ce mai mare a structurii exoscheletului coral.

Prin urmare, coralii sunt alcătuiti din mai multe organisme identice, mai degrabă decât să fie un singur organism, cum ar fi rechinii din Groenlanda sau scoicile oceanice, astfel încât durata de viață a coralului este mai mult un efort de echipă. Coralii pot trăi sute de ani sau mai mult, dar coralii negri de apă adâncă. Se numără printre coralii cu cea mai lungă viață. Exemplarele de corali negri găsite în largul coastei Hawaii au fost măsurate cu o vechime de 4.265 de ani, a raportat anterior Live Science.

8. Bureții de sticlă. Vechi de 10.000 ani

Buretii sunt alcatuiti din colonii de animale, asemanatoare coralilor, si pot trai si mii de ani. Bureții de sticlă sunt printre cei mai longevivi bureți de pe Pământ. Membrii acestui grup se găsesc adesea în oceanul adânc și au schelete care seamănă cu sticla, de unde și numele lor, conform NOAA. Un studiu din 2012 publicat în revista Chemical Geology a estimat că un burete de sticlă aparținând speciei Monorhaphis chuni avea o vechime de aproximativ 11.000 de ani. Alte specii de burete pot trăi și mai mult.

9. Meduzele Turiritopsis Dohrnii. Cercetările arată că sunt nemuritoare

Turritopsis dohrnii sunt numite meduze nemuritoare, deoarece pot trăi pentru totdeauna. Meduzele încep viața ca larve, înainte de a se stabili pe fundul mării și de a se transforma în polipi. Acești polipi produc apoi meduze cu înot liber sau meduze.

Turritopsis dohrnii mature sunt speciale prin faptul că se pot transforma înapoi în polipi dacă sunt deteriorate fizic sau mor de foame, potrivit Muzeului American de Istorie Naturală, și apoi se pot întoarce la starea lor de meduză. Meduzele, originare din Marea Mediterană, pot repeta această stare  de a-și inversa ciclul de viață de mai multe ori.

Prin urmare, nu pot muri niciodată de bătrânețe, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Londra. Turritopsis dohrnii sunt minuscule, ca o lățime de 4,5 mm și sunt consumate de alte animale, cum ar fi peștii sau pot muri prin alte mijloace, împiedicându-le astfel să ajungă la nemurire.

10. Hidra, este tot nemuritoare

Hidra este un grup de nevertebrate mici, cu corpuri moi, care arată un pic ca meduzele. La fel ca Turritopsis dohrnii, are potențialul de a trăi pentru totdeauna. Specia nu prezintă semne de deteriorare odată cu vârsta, a raportat anterior Live Science.

Aceste nevertebrate sunt formate în mare parte din celule stem, care se regenerează continuu prin duplicare sau clonare. Micile viețuitoare nu trăiesc veșnic în condiții naturale din cauza amenințărilor precum prădătorii și bolile, dar fără aceste amenințări externe, ar putea fi nemuritoare.

Concluzie

Lista este una impresionantă și plină de animale sau specii la care nici nu te-ai fi gândit că sunt atât de bătrâne. Oricum, spun cercetătorii, diversitatea marină este încă un mister. Același lucru îl spun și despre fundul oceanelor și mărilor Terrei, acolo unde mai sunt destule lucruri de descoperit.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Clătitele care urcă în topul deserturilor. Rețeta originală
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Adio, plăți cu cardul în România. Cu ce le vor înlocui băncile: Oamenii s-au obișnuit
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro