ANAF a ajuns să fie victimă pentru „șmecheri”: cineva folosește instituția și te poate lăsa fără toți banii din cont

de: Mădălina Bahrim
13 03. 2023

Mare atenție la mesajele pe care le primești în această perioadă, sub diverse forme, în numele ANAF.

Fiscul este vizat de un nou atac din partea hackerilor și persoanelor cu intenții rele, ce urmăresc să facă bani ilegal, folosindu-se de imaginea instituției.

Reprezentanții Fiscului tocmai au tras un puternic semnal de alarmă în acest sens și îndeamnă cetățenii să fie deosebit de prudenți și să nu dea crezare mesajelor primite.

Concret, la sesizarea unui contribuabil, a identificat următoarea situaţie: o persoană folosea, fără drept, o calitate oficială – inspector superior ANAF – şi solicita sume de bani în numele instituţiei. Solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de email care nu aparţine instituţiei, anafro@europe.com. Prin email s-au transmis: un termen limită pentru depunerea banilor, suma solicitată (2178 USD!) precum şi metoda de plată: crypto monede! Aceste elemente, nespecifice unei instituţii de stat, au dat de gândit contribuabilului, care a contactat administraţia fiscală din raza domiciliului, singura acţiune recomandabilă în situaţia în care orice contribuabil are suspiciuni cu privire la situaţia fiscală proprie.

Fiscul a căzut victimă, dar ținta reală sunt românii simpli cu bani în cont

„În plus faţă de elementele de mai sus, avizul conţine: rubrica ‘persoana de contact’ care se completează cu numele şi prenumele unuia dintre membrii echipei de inspectori fiscali şi numărul de telefon la care acesta poate fi contactat; menţiunea că, la data începerii verificării situaţiei fiscale personale, persoana fizică este invitată să se prezinte la sediul (locul unde se va desfăşura verificarea situaţiei fiscale personale) organului fiscal emitent al avizului, cu precizarea adresei acestuia.

Avizul de verificare este comunicat persoanei fizice cu cel puţin 15 zile înainte de data începerii verificării situaţiei fiscal personale, prin modalităţile stabilite la art. 47 din Codul de procedură fiscală„, a mai ținut să precizeze Fiscul.

De altfel, cu această ocazie, este bine să reiterăm un avertisment vechi al specialiștilor în securitate cibernetică. Mai exact, trebuie să fii atent la orice fel de mesaj pe care-l primești pe orice mijloc de comunicare, dacă ți se emite în numele unor instituții publice. Acele mesaje pot fi trimise de atacatori online ce folosesc abuziv și ilegal imaginea sau denumirea unei instituții, or o denumire similară, pentru a te convinge fie să trimiți o sumă de bani, fie să oferi date personale. Înainte de a face ce ți se cere, asigură-te că mesajul chiar este trimis de instituția respectivă. Dacă deja ai căzut victimă a escrocilor, nu întârzia și adresează-te autorităților cu o plângere!