Am economii de 10.000 de lei și nu știu ce să fac cu banii: ideea de investiție sigură, care-ți asigură câștig și liniște pe viață

de: Mădălina Bahrim
17 10. 2023

Mulți români au depus eforturi pentru a economisi cât de mulți bani au putut în acest an dificil, cu speranța că vor avea un buget de urgență la care să apeleze în situații critice.

Unii au pus deoparte câteva mii de lei, alții au ajuns să depășească pragul de 10.000 de lei. Indiferent de suma pe care ai economisit-o, trebuie să știi că banii neinvestiți sau care nu sunt plasați în instrumente financiare care să ofere câștiguri, se devalorizează.

Din nefericire, în acest moment, devalorizarea este mai accentuată decât era, să spunem, în urmă cu doi sau trei ani, deoarece acum ne confruntăm cu o rată a inflației piperată.

Prin urmare, fie că ai 5.000 sau 10.000 de lei puși deoparte, orientează-te pentru a-i plasa inteligent și cât mai sigur, astfel încât să obții un profit, un randament, o dobândă, un câștig cât mai mari cu putință.

Pe măsură ce câștigul e mai mare, de preferabil peste rata anuală a inflației, cu atât banii tăi își păstrează valoarea în timp.

În ce poți investi, dacă nu te prea pricepi la piața financiară?

Dacă nu ești un guru al piețelor financiare, nici nu risca să intri într-o zonă necunoscută. Nimic nu e mai periculos decât lipsa de informare. Prin urmare, orientează-te către opțiuni mai simple și la îndemâna oricui, cum ar fi depozitele bancare sau titlurile de stat.

E drept că de ceva vreme nu mai e acoperită rata anuală a inflației, dar ai mari șanse să amortizezi o mare parte din ea, adică banii ți se vor devaloriza foarte, foarte puțin.

De exemplu, reține că ai o nouă șansă de a investi, chiar începând cu data de 17 octombrie. Românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani cu dobânzi anuale de 6,25% și, respectiv, 7,25%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.

„Fiecare emisiune de titluri de stat vine cu o gamă variată de opțiuni, adaptate nevoilor și preferințelor fiecăruia, incluzând scadențe diferite și modalități multiple de subscriere.

Dincolo de faptul că nu impozităm veniturile, cred că acesta este un atu important, că se adresează tuturor categoriilor sociale și poate fi accesat din orice colț al țării, atât online cât și fizic.

Orice român care vrea ca economiile lui să-i aducă venituri suplimentare fără să se expună riscurilor, poate să apeleze la Tezaur” , a transmis ministrul Marcel Boloș.

Ai aici la dispoziție și un Ghid pe care-l poți folosi pentru a te documenta mai bine și a vedea ce presupune, de fapt, acest tip de investiție și dacă este potrivită pentru tine.

Citește și Afacerea care i-a adus îmbogățirea în România: povestea românului care a dat străinătatea pe o afacere acasă și nu regretă

Vreau să investesc în titluri TEZAUR, dar nu știu cum

Dacă nu știi cum poți să investești, află că titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • Între 17 octombrie – 9 noiembrie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
  • Între 17 octombrie – 10 noiembrie 2023 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;
  • Între 17 octombrie – 9 noiembrie 2023 în mediul urban și 17 octombrie – 8 noiembrie 2023 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.

Citește și Afacerea de succes cu care a dat lovitura în România. S-a inspirat din occident, dar Ion se îmbogățește acasă