Al doilea transplant de inimă de porc la om a fost realizat în SUA. Ce s-a întâmplat cu pacientul, care sunt beneficiile procedurii

de: Gabriel Peneș
28 09. 2023
Al doilea transplant de inimă de porc la om a fost realizat în SUA. Ce s-a întâmplat cu pacientul, care sunt beneficiile procedurii

Un bărbat de 58 de ani a devenit al doilea beneficiar al unui transplant de inimă de porc la un om viu. Intervenția experimentală a avut loc la Centrul Medical al Universităţii din Maryland, SUA și s-a desfășurat cu succes.

A fost realizat al doilea transplant de inimă de porc la om

Transplantul de organe de animale la oameni – numit xenotransplant – poate oferi o soluție pentru pacienții aflați în stare critică care așteaptă în zadar găsirea unui donator uman compatibil. La ora actuală, doar în SUA, peste 100.000 de persoane se află pe listele de așteptare pentru un transplant de organe, iar 17 dintre ele mor zilnic în acest timp.

Lawrence Faucette, veteran de Marină și tatăl a doi copii, în vârstă de 58 de ani, a fost supus unui xenotransplant, primind o inimă de porc modificată genetic, devenind abia al doilea om care a beneficiat de o asemenea procedură, conform AFP, citat de sciencealert.com.

Citește și: Două persoane în moarte cerebrală au primit transplanturi de inimă de porc: cum au decurs operațiile

Intervenţia chirurgicală revoluţionară a fost efectuată, miercuri, 20 septembrie, la Centrul Medical al Universităţii din Maryland (UMMC), de către aceeaşi echipă de chirurgi care a efectuat şi primul transplant experimental, o premieră medicală, în ianuarie anul trecut.

Cum se simte pacientul după transplant

Pacientul suferea de o boală vasculară periferică preexistentă și complicații date de hemoragii interne, ce-l făceau neeligibil pentru transplantul de inimă clasic, de la un donator uman. Astfel, americanul se confrunta cu perspectiva unei morți sigure. El a fost internat la UMMC pe 14 septembrie după ce a prezentat simptome de insuficienţă cardiacă.

„Singura mea speranţă reală care mi-a mai rămas este să aleg inima de porc, xenotransplantul. Cel puțin acum am o speranță, am o șansă ”, a declarat Lawrence Faucette, cu câteva zile înainte de operaţie.

Intervenţia chirurgicală experimentală de xenotransplant a primit undă verde printr-un program pentru pacienţi fără opţiuni terapeutice al Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA). În prezent, nu există studii clinice care să utilizeze organe de porc pentru transplanturi la fiinţe umane vii.

Citește și: Chinul prin care trec donatorii de organe. Ce apare spontan în ochii lor, de fapt

Spitalul a precizat că bărbatul şi-a dat consimţământul deplin pentru tratamentul experimental şi a fost informat cu privire la toate riscurile. În plus, el a fost supus unei evaluări psihiatrice complete şi a discutat cazul său cu un etician medical.

Beneficiile unui transplant de inimă de porc la om

Universitatea din Maryland a efectuat și prima astfel de operaţie experimentală, pe David Bennett, în vârstă de 57 de ani, în ianuarie 2022. El a murit, însă, la două luni după intervenția chirurgicală.

Deşi nu au existat semne de respingere în primele săptămâni după transplant, autopsia a concluzionat că bărbatul a murit în cele din urmă de insuficienţă cardiacă din cauza unei „serii complexe de factori“, inclusiv starea sa de sănătate înainte de operaţie.  Bărbatul fusese deja spitalizat şi ţinut conectat la un aparat de by-pass cardio-pulmonar timp de 6 săptămâni înainte de transplant.

Citește și: Premieră în transplantul de organe de porc la om. Ce au reușit să facă cercetătorii americani

În ultimii ani, doctorii au mai transplantat și rinichi de porc de porci modificați genetic în corpul unor pacienți aflați în moarte cerebrală. NYU Langone Hospital Transplant Institute din New York a anunțat în această lună că un astfel de rinichi a funcționat într-o persoană aflată în moarte cerebrală pentru o perioadă record de 61 de zile.

Cercetările anterioare despre transplantul de organe de animale la oameni s-au concentrat pe colectarea de organe de la maimuțele primate – de exemplu, inima unui babuin a fost transplantată la un nou-năcut cunoscut ca „Baby Fae”, în 1984, dar care a supraviețuit doar două zile.