Ai bea bere făcută din apă reciclată de la dușuri și mașini de spălat? E o realitate care se-ntâmplă în această țară

de: Ozana Mazilu
23 11. 2023

Da, sună groaznic, dar este o realitate care se întâmplă în America. O companie americană a produs o bere folosind apă reciclată de la dușuri, mașini de spălat și nu numai. Compania încearcă să atragă atenția asupra risipei de apă.

Bere cu apă reciclată

O companie din San Francisco, Epic Cleantec, a creat o bere inovatoare numită Epic OneWater Brew, fabricată utilizând apă reciclată provenită de la dușuri, chiuvete și mașini de spălat, conform Yahoo Finance.

Parteneriatul cu o fabrică de bere locală a permis realizarea acestei băuturi neconvenționale, dar sigure pentru consum, datorită proceselor avansate de tratare a apei, incluzând microfiltrarea și utilizarea luminii ultraviolete.

Berea Epic OneWater Brew este produsă cu apa reciclată de la o clădire de lux cu 40 de etaje din San Francisco. Această inovație reprezintă un pas către sensibilizarea cu privire la problema resurselor limitate de apă și promovarea reutilizării acesteia.

Aaron Tartakovsky, CEO și cofondator al Epic Cleantec, subliniază că, în general, clădirile utilizează 14% din resursele globale de apă potabilă. Eforturile companiei se concentrează asupra schimbării acestei realități prin implementarea unor soluții sustenabile.

Vezi și: Cât alcool are berea ‘fără alcool’, de la câte riști să-ți pierzi permisul de conducere. Răspunsul care bulversează șoferii români

Vezi și: Berea iubită a românilor, victima încălzirii globale. Ce se întâmplă cu gustul

Cu toate acestea, berea nu poate fi încă comercializată, deoarece reglementările actuale interzic folosirea apelor uzate reciclate în băuturile comerciale. Cu toate astea, poți vedea în clipul de mai jos care este procesul de realizare al acestei băuturi.

Cum funcționează procesul de reciclare

Epic Cleantec echipează clădirile cu sistemul său de reciclare a apei, eliminând nevoia de a evacua apele uzate într-un canal pentru a le transporta la o unitate de tratare la distanță. Sistemul reciclează până la 95% din apa uzată, potrivit companiei – fie ceea ce este cunoscut sub numele de apă neagră, care provine de la toalete, fie apa gri, care provine de la chiuvete, mașini de spălat, căzi și dușuri.

Face acest lucru utilizând mai întâi un tratament biologic pentru a îndepărta materia organică, apoi microfiltrarea prin membrane cu o grosime de doar 0,04 microni (aproximativ 0,05% din grosimea unui păr uman) și, în final, dezinfectarea cu lumină ultravioletă și clor, ceea ce face ca apa să fie sigură pentru reutilizare în aplicații nepotabile, cum ar fi spălarea toaletei și a pisoarelor, irigarea și spălarea rufelor. Sistemul instalat în Fifteen Fifty este conceput pentru a recicla 7.500 de galoane de apă pe zi, sau până la 2,75 milioane de galoane pe an.

Vezi și: Cât alcool ai voie să bei înainte să te îmbolnăvești: statisticile care ar trebui să te pună pe gânduri