Agențiile UE, anunț despre focarele de gripă aviară
Focarele de gripă aviară vor crește în sectorul avicol, împreună cu infecții ocazionale la mamifere, dar acest lucru reprezintă un risc minim pentru oameni, concluzionează un nou raport al agențiilor științifice ale UE.
Focarele de gripă aviară nu sunt un risc pentru oameni
Raportul, solicitat de Comisia Europeană, evaluează evoluția gripei aviare – o boală virală extrem de contagioasă care apare în principal la păsările de curte și la păsările de apă sălbatice – din decembrie 2022 până în martie 2023. Raportul a fost redactat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și de laboratorul de referință al UE (EURL).
Anul trecut, Europa a fost lovită de cel mai grav val de gripă aviară înregistrat vreodată, însă studiul a observat o scădere în comparație cu „punctul culminant” din noiembrie 2022.
Potrivit raportului, gripa aviară a fost raportată la păsările domestice și sălbatice în peste 24 de țări din Europa, cu un număr neașteptat de detecții la păsările marine – în principal pescăruși – în ultimele luni.
Sectorul avicol ar putea fi supus unui risc mai mare în lunile următoare din cauza deplasării pescărușilor, în special a pescărușilor cu cap negru, în interiorul țării în timpul sezonului de reproducere.
Ce recomandă agențiile UE
EFSA recomandă strategii de prevenire în zonele cu densitate mare de păsări de curte.
„Implementarea unor măsuri de biosecuritate durabile și eficiente este fundamentală, în combinație cu strategii de supraveghere care să permită detectarea timpurie a virusului în diverse sisteme de producție avicolă”, a declarat Francesca Baldinelli, ofițer științific în cadrul echipei de sănătate animală a EFSA.
„În plus, creșterea gradului de conștientizare în rândul proprietarilor de ferme și al practicienilor poate contribui la asigurarea faptului că orice modificare a ciclurilor de producție sau creșterea mortalității sunt raportate cu promptitudine și se acționează în consecință”, a adăugat ea.
În cazul mamiferelor, studiul face legătura între infecții și hrănirea cu păsări sălbatice infectate, fiind raportate cazuri la mai multe specii din Europa și America.
„Infecțiile umane cu gripă aviară sunt, în general, evenimente rare”, a declarat Cornelia Adlhoch, expertul principal al ECDC pentru coronavirus și gripă.
Cu toate acestea, gripa aviară este considerată „o amenințare continuă pentru sănătatea umană care justifică o monitorizare constantă”, din cauza riscului de reasociere cu alte virusuri gripale sezoniere de origine animală și umană, potrivit expertului.
Raportul concluzionează că contactul direct cu păsări infectate sau cu un mediu contaminat este cea mai probabilă sursă de infectare.