02 iun. 2021 | 07:11

S-a confirmat primul caz de gripă aviară la om. Unde a apărut și cât de mare este pericolul de răspândire

ACTUALITATE
S-a confirmat primul caz de gripă aviară la om. Unde a apărut și cât de mare este pericolul de răspândire

Oficialii din China doar ce au anunțat prima infecție umană cu tulpina de gripă aviară H10N3, relatează Reuters, citând spitalizarea unui bărbat în vârstă de 41 de ani în estul orașului Zhenjiang pe 28 aprilie

Este un avertisment clar că noile coronavirusuri nu sunt singurii agenți patogeni care reprezintă o amenințare pentru oameni. Cu toate acestea, șansele ca H10N3 să se răspândească de la om la om sau să devină o epidemie sunt extrem de mici, potrivit oficialilor citați de Reuters. Asta ar face această tulpină de gripă aviară mult mai puțin periculoasă decât virusul Sars-CoV-2. Dar mai putem ști ceva sigur 100% în ziua de astăzi?

Cât de grav este că a apărut primul caz de gripă aviară la om

Pacientul, în vârstă de 41 de ani, din oraşul Zhenjiang (est), a fost spitalizat pe 28 aprilie după ce a prezentat febră. O lună mai târziu, medicii au ajuns la concluzia că a fost infectat cu gripă aviară, a precizat Ministerul Sănătăţii.

H10N3 este un subtip al virusului gripal A, care este mai frecvent cunoscut sub numele de virusul gripei aviare. Oamenii de știință încearcă încă să-și dea seama dacă seamănă cu un virus mai vechi sau dacă este un nou amestec de virusuri diferite.

„Riscul de răspândire la scară largă (la oameni) este extrem de scăzut”, a subliniat instituţia într-un comunicat, precizând că bolnavul ar putea fi externat în curând.

Autorităţile sanitare din provincia Jiangsu au testat toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavul şi nu au descoperit nicio persoană infectată cu virusul până în acest moment. Nu a fost făcută nicio precizare cu privire la circumstanţele contaminării.

Focarele de infecții cu gripă aviară la oameni sunt destul de rare. Ultimul număr semnificativ de infecții cu gripă aviară umană a avut loc în 2016, până în 2017, când aproximativ trei sute de persoane au murit în întreaga lume din cauza tulpinii H7N9. Această tulpină este responsabilă pentru decesul a 616 vieți din 2013, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Cu toate acestea, H5N8, un alt subtip gripal A, i-a obligat pe fermieri să măcelărească milioane de păsări din întreaga lume.

„Regiunile geografice afectate s-au extins continuu și cel puțin 46 de țări au raportat focare de AIV H5N8 extrem de patogene”, au scris cercetătorii într-o lucrare publicată recent în revista Science.

Prima infecție umană a virusului H5N8 a fost raportată de oficialii ruși în decembrie 2020, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Cu toate acestea, probabilitatea de infecție rămâne scăzută.