Aeronavele MiG-21 LanceR, retrase. Avioanele F-16 Fighting Falcon le iau locul
Aeronavele MiG-21 LanceR au fost retrase, luni, în cadrul unor ceremonii. Avioanele F-16 Fighting Falcon le iau locul, preluând responsabilitatea deplină a apărării spaţiului aerian naţional, împreună cu forțele aliate.
Ministrul Apărării, despre aeronavele F-16 Fighting Falcon
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat că dotarea Forţelor Aeriene cu aeronava F-16 reprezintă atât un salt înainte din punct de vedere al tehnologiei, cât şi tranziţia către avioane de generaţia a cincea, F-35.
„Aviaţia Militară a României va continua să apere, alături de forţele aliate, spaţiul aerian naţional. Cu acest ultim zbor executat spre Baza 95 Aeriană de la Bacău, MiG 21 LanceR îşi va încheia misiunea în Forţele Aeriene Române, iar F-16 Fighting Falcon preia responsabilitatea deplină, continuând istoria supersonică a aviaţiei militare româneşti.
Dotarea forţelor noastre aeriene cu aeronava F-16, cu care vor fi înzestrate nu peste mult timp, cu trei escadrile, reprezintă nu doar un mare salt înainte din punct de vedere al tehnologiei şi capacităţii de acţiune în spaţiul aerian ci, mai ales, tranziţia către obiectivul final, aeronava de generaţia a cincea pe care România sta de flanc al Alianţei, o merită şi de care este mare nevoie.
Spunem, aşadar, bun rămas MIG 21 LanceR, mulţumim tuturor celor care şi-au servit ţara la manşa acestui avion sau pregătind-o pentru executare a miilor de misiuni. Urăm mult succes tuturor celor care vor deservi escadrilele de aeronave multirol F16 Fighting Falcon şi ne pregătim în câţiva ani pentru începerea înzestrării cu aeronave de generaţia a cincea, F-35″, a declarat oficialul.
Angel Tilvăr, despre MiG-21
De asemenea, Angel Tilvăr a declarat că aeronavele MiG-21, modernizate la standardul LanceR, au fost primul pas făcut de aviaţia de vânătoare a României pentru interoperabilitatea cu forţele NATO.
Ministrul a adăugat că avioanele au executat cu succes misiunile de apărare a spaţiului aerian naţional şi aliat, încredinţate în anii de operare a MIG-ului 21 LanceR.
„Acelaşi serviciu este asigurat din luna martie a acestui an de ţara noastră cu patru aeronave F-16 Fiting Falon şi 100 de militari de pe Baza Aeriană Siauliai din Lituania”, a mai spus ministrul.
Pe de altă parte, ministrul Apărării a amintit de aviatorii care au murit în timp ce se aflau la datorie, la manşa MiG-21, precizând că sacrificiul lor suprem nu va fi uitat niciodată.
Luni s-au desfăşurat simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii şi în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” Borcea, finalizate cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” Bacău, unde acestea vor fi retrase din serviciu.