Adorat odată de români, dar uitat acum, “Joe Dassin de România” trăiește o dramă: Cornel Constantiniu părea de neînvins pe scenă

de: Iulia Kelt
04 05. 2023

Cunoscutul cântăreț român, Cornel Constantiniu, suferă de o boală nemiloasă de ani de zile, maladia dându-i mari dificultăți.

Așa cum este firesc, familia și prietenii se tem pentru sănătatea acestuia, chiar și acum.

Cornel Constantiniu – portret de arhivă

Cornel Constantiniu, un artist apreciat de public și premiat de critici

Cornel Constantiniu s-a născut în aprilie 1945, la București, și este un solist vocal apreciat, fiind cunoscut, de asemenea, inclusiv pentru activitatea sa din filmele românești.

A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din Capitală, în perioada 1965 – 1969, beneficiind de cunoștințele mai multor profesori între care și artistul iubit de public, Ion Finteșteanu, apoi a mers la o școală de perfecționare pentru soliști vocali (între 1967-1969) unde a fost ghidat de Camelia Dăscălescu, informează pagina de Wikipedia a artistului.

De asemenea, a făcut parte din colectivul artistic al Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași, între anii între 1969-1972, dar și din cel al Teatrului Ion Vasilescu, din București, între 1972 – 1980.

În 1970, Cornel Constantiniu debuta cu piesa „Cum poate un minut”, scrisă de Andrei Proșteanu, în cadrul concursului Steaua fără nume. Interesant este că artistul a fost primul câștigător al trofeului în fapt.

În anul 1982 s-a angajat solist la secția de estradă a Ansamblului Rapsodia Română.

A mers în nunumărate turnee atât în țară, cât și peste hotare, printre care URSS, Republica Democrată Germană, Portugalia, Cuba, Cehoslovacia, Mongolia, Polonia, Bulgaria sau Ungaria.

A participat, în calitate de interpret, la festivalurile Orfeul de Aur, Istanbul, Sopot, Lâna de aur si Kolobrzag.

În 1970 a primit premiul juriului la „Concertul speranțelor“ organizat de R.T.V, și tot în acel an obține mult râvnitul trofeu al Festivalului de muzică ușoară de la Mamaia.

Evident, de-a lungul cariere sale, Cornel Constantiniu a primit nenumărate premii și distincții, iar ultimul succes al său a fost înregistrat în anul 2002, când a fost premiat la gala Muzicii Ușoare Românești.

Discografia sa include următoarele albume:

  • 1973 – Cîntec de iubire
  • 1983 – Cornel Constantiniu (Melodii din repertoriul lui Joe Dassin)
  • 1989 – Eu sînt un trubadur
  • 1996 – Nu îți spun te iubesc
  • 2007 – Vă mulțumesc.

Mai mult decât atât, artistul a jucat și în câteva filme, printre care:

„Actor, compozitor și cântăreț, acesta se numără printre personajele care au marcat cultura românească. Duetele cu Angelea Similea, Mirabela Dauer sau Mihaela Mihai au fost unele dintre cele mai plăcute publicului. Desigur că impresiona și cu piesele solo, dar mereu altă voce feminină l-a pus și mai mult în valoare”, informa Playtech în anul 2020.

Cornel Constantiniu – imagine recentă a artistului

Cântărețul suferă de o boală cumplită încă din anul 1993

În ultimii ani, starea de sănătate a lui Cornel Constantiniu s-a deteriorat considerabil, ajungând să aibă nevoie de ajutorul soției sale pentru a putea face față celor mai simple acțiuni care nu îi dădeau prea multe bătăi de cap înainte.

S-a dedicat aproape integral scenei, iar cei mai recenți ani ai săi nu au fost deloc ușor de suportat.

În urmă cu aproximativ 30 de ani, Constantiniu era diagnosticat cu boala Parkinson, aceasta deteriorându-i atât fizicul, cât și psihicul.

Iar asta nu este tot, fratele său geamăn a murit de cancer, el, la rândul său, fiind fost supus la 6 intervenții chirurgicale.

Trei dintre intervenții au fost pe cord deschis, în decursul a patru ani, fiindu-i montat inclusiv un neurostimulator. Din cauza bolii de care suferă încă din 1993, a avut parte și de o serie de intervenții chirurgicale pe creier.

În ciuda acestui aspect, atât cât a putut a urcat pe scenă și a continuat, vreme de ani buni, să facă ceea ce îi place cel mai mult: să cânte.

În prezent, artistul este îngrijit exclusiv de Domnița, soția sa.