Iubeai să-l „urăști” în filme, iar Draga Olteanu Matei l-a iubit „pe bune”: povestea actorului Jean Lorin Florescu

ACTUALITATE
Iubeai să-l „urăști” în filme, iar Draga Olteanu Matei l-a iubit „pe bune”: povestea actorului Jean Lorin Florescu
23 feb. 2023 | 13:54

Jean Lorin Florescu a fost unul dintre cei mai interesanți actori ai generației sale. Extrem de carismatic, misterios și, în general, debordând un aer nobil, aproape unic.

A jucat în mai bine de 40 de filme în care a reușit, cu mult talent, să portretizeze fel și fel de personaje, multe dintre ele fiind negative. Iubeai să-l urăști, atunci când îl vedeai în filme, iar Draga Olteanu Matei l-a iubit pe bune, după cum îți vom povesti în cele ce urmează.

Jean-Lorin-Florescu-poveste-viata-actor-pierdut-drama-iubit-draga-olteanu-matei

Actorul Jean Lorin Florescu – imagine de arhivă

Jean Lorin Florescu, un actor unic de teatru și film

Jean Lorin Florescu  s-a născut în data 5 mai 1924, la București, și a decedat în anul 1992, în același oraș.

El a fost un mare actor de teatru și film, reușind să atragă atenția publicului român în „Toate pânzele sus”. Poate îți amintești de personajul care țipa „ca din din gură de șarpe”: „Eu sunt Martin Strickland!” sau „M-ați otrăvit cu apă!”. Ei, bine, el era.

A absolvit Institutul de Artă Cinematografică în anul 1953, iar de-a lungul cariere sale a jucat în mai bine de 40 de filme, printre care, de asemenea, și în „Bietul Ioanide”, „Felix și Otilia” , „Trandafirul galben” sacu chiar „Colierul de turcoaze”.

Avea o alură exotică și reușea, numai el știe cum, să frazeze într-un mod totalmente unic. Se poate spune că aceste caracteristici au rămas drept mărci personale, întrucât cineva ca el nici că a mai apărut în cinematografie și teatru, de atunci.

Jean Lorin Florescu a fost un actor de compoziţie, dând absolut totul în rolurile pe care le-a executat cu atâta măiestrie.

Ni-l vom amintim mereu din filme ca:

  • „Porto Franco”;
  • „Neamul Șoimăreștilor”;
  • „Şapte băieţi şi o ştrengăriţă”;
  • „Mihai Viteazul”;
  • Brigada Diverse intră în acţiune”;
  • „La răscrucea marilor furtuni”;
  • Cu mâinile curate”;
  • „Un comisar acuză”;
  • „Marele singuratic”;
  • „Ştefan cel Mare”.
Jean-Lorin-Florescu-poveste-viata-actor-pierdut-drama-iubit-draga-olteanu-matei

Actorul Jean Lorin Florescu – imagine de arhivă

Iubitul „pierdut” al actriței Dragăi Olteanu Matei

Din punct de vedere personal, Jean Lorin Florescu a știut să iubească, dar și să fie iubit. L-a iubit publicul, dar și femeile.

O poveste mai puțin știută de români este cea care o are pe Draga Olteanu Matei în prim-plan. Se pare că, la un moment dat, cei doi au împărțit o frumoasă poveste de dragoste, cu toate că această istorisire avea să fie uitată în ani.

Despre această poveste de dragoste urma să povestească, la un moment dar, chiar actrița, într-un interviu acordat pentru National.ro, în anul 2010.

„În timp ce mă plimbam în sus și în jos, pe Bulevardul Dacia, cu Genovea Preda, ne-am întîlnit cu un ofițer de aviație pe care îl cunoșteam de la Casă Armatei. Ne-a invitat la cofetăria Scala, ne-a cumpărat un coș cu violete de la o florăreasa și, după o vreme, m-am pomenit cu el acasă la noi.

Ne-am căsătorit dar, după doi ani, văzând că e cam fustangiu, am rupt pisica în două și m-am întors acasă, la tată și la mama.

A două căsătorie, cu jurnalistul Virgil Olteanu, a ținut mai mult, vreo șase ani. N-a mers nici ea, din cauza băuturii, a cărților de joc și a sacilor de gogoșari pe care eram nevoită să-i car singură, în spinare.

Am fost în amor și cu Jean Lorin Florescu, un bărbat interesant…

M-am căsătorit cu medicul Ionel Matei în 1970, după doi ani de probă. Am vrut să văd dacă ne putem suporta, după experiența cu două măritișuri ratate și un amor între ele. Ne-a adunat bine Dumnezeu, în sfârșit, mi-a dăruit un înger păzitor”, spunea Draga Olteanu Matei.

Așa cum menționam anterior, enigmaticul Jean Lorin Florescu a decedat în anul 1992, la vârsta de 64 de ani. Se află înmormântat la Cimitirul Bellu, din Capitală.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele