Actrița uitată de români, una dintre preferatele lui Sergiu Nicolaescu: sfârșitul actriței Olga Bucătaru a întruchipat ”Aici nu mai locuiește nimeni”
Olga Bucătaru a devenit cunoscută publicului în mare parte pentru rolurile interpretate pe scena teatrului românesc, impresionând, deopotrivă, publicul și în filme, în special în cele regizate de Sergiu Nicolaescu sau de Radu Mihăileanu.
Olga Bucataru, actrița ce și-a dedicat întreaga carieră Teatrului Odeon
Născută de Ziua Mondială a Teatrului, 27 martie 1942, actrița Teatrului Odeon, Olga Bucătaru, s-a stins din viață într- zi de vineri, 10 aprilie 2020, la Spitalul „Elias” din București, în urma unui stop cardio-respirator.
Aerisra Olga Bucătaru a absolvit Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, din Capitală, la secția de actorie, la clasa profesorului George Dem Loghin.
Un an mai târziu, ea deja debuta pe scena teaatrului Tineretului din Piatra-Neamț, unde rămânea până în anul 1973.
La scurtt timp, mai exact în anul 1974, devenea membră a trupei Teatrului Odeon din București, unde avea să-și încheie cariera, în momentul morții sale.
Pe scena teatrului Odeon a colaborat cu regizori importanți ca Dinu Cernescu („…ESCU” de Tudor Mușatescu – 1972), Sanda Manu („Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu – 1985), Alexa Visarion („Astă seară se joacă fără piesă” de Luigi Pirandello – 1988) sau Cătălina Buzoianu („Întâlnire în pădure” de Ofelia Strahl – 1992, unde a jucat alături de Olga Tudorache).
A interpretat rolul principal în Patima roșie de Mihail Sorbul, regia Cristian Hadgi-Culea, iar ultimul său rol pe scena Odeonului, a fost Mari în spectacolul „Veronika se pregătește să moară” de Paulo Coelho, regia Gelu Colceag (2003), potrivit site-ului oficial al Teatrului Odeon.
Olga Bucătaru a avut parte, de asemenea, și de apariții în cinematografia românească. A debutat în anul 1972 cu filmul Bariera, bazat pe un scenariu Teodor Mazilu, regizat de Mircea Mureșan și până în anul 1998, când a interpretat ultimul rol al carierei sale, în filmul „Trenul vieții”, regizat Radu Mihăileanu, a jucat frecvent în filme regizate de Sergiu Nicolaescu.
Cariera Olgăi Bucătaru a fost încununată pe tot parcursul său de succes, motiv pentru care, în anul 2002. i s-a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler.
Printre cele mai cunoscutre filme ale sale se numără:
- Trenul vieții (1998, regia Radu Mihăileanu) – Femme Wagon
- Aici nu mai locuiește nimeni (1995, regia Malvina Urșianu)
- Începutul adevărului (Oglinda) (1993, regia Sergiu Nicolaescu)
- Trahir (1993, regia Radu Mihăileanu) – Ana
- Dumbrava minunată (1980) – ca Primăvara
- Avaria (1978, regia Ștefan Traian Roman) – ca Despina
Ecaterina Teodoroiu (1978) – Dr. Lucretia - Buzduganul cu trei peceți (1977, regia Constantin Vaeni) – Doamna Stanca
- Serenada pentru etajul XII (1976) – Silvia, soția lui „Balaurul”
- Cursa (1975)
- Bariera (1972) – Lucica
- Prometeu (1970)
„Aici nu mai locuiește nimeni”
Olga Bucătaru, celebra actriță, s-a stins din viață în urma unui infarct, la vârsta de 78 de ani, în data de 10 aprilie 2020, la Spitalul Elias din București, și a lăsat în urma sa tristețe atât în rândul celor care au iubit-o, văzând-o pe scenă, cât și în rândul colegilor de breaslă.
Drept mărturie a existenței sale, artista a lăsat în urmă zeci de piese bine imprimate în amintirea pasionaților de teatru, dar și roluri memorabile în filme, după cum povesteam anterior.
În evidență iese pelicula „Aici nu mai locuiește nimeni”, cea care pare acum să aibă mult mai mult sens, odată cu decesul celei care a fost Olga Bucătaru.