Această imprimantă 3D te „repară” de la interior: ce știe să facă, cum poate ajuta domeniul medical

de: Iulia Kelt
20 03. 2023

Cercetătorii de la Universitatea din New South Wales, Sydney, au dezvoltat o bioimprimantă 3D care poate stratifica material organic direct pe țesuturi.

Spre deosebire de alte abordări similare, acest sistem ar fi doar minim invaziv și poate ajuta la evitarea intervențiilor chirurgicale majore sau îndepărtarea organelor.

Desigur, poate suna a scenariu de Star Trek, cel puțin în teorie, însă echipa de cercetare avertizează că mai sunt cinci până la șapte ani până la testarea umană.

Imprimanta 3D ar putea revoluționa domeniul medical

Imprimanta, denumită F3DB, este echipată cu un braț robotic moale care poate asambla biomateriale cu celule vii pe organe sau țesuturi interne deteriorate.

Seamănă cu un șarpe și ar trebui să intre în corpul uman prin gură sau anus, ghidată de un specialist în domeniul medical.

În plus, are jeturi care pot pulveriza apă pe zonele țintă, iar duza de imprimare se poate dubla ca un bisturiu electric.

Echipa speră că abordarea multifuncțională ar putea fi, într-o zi, un instrument all-in-one (incizare, curățare și imprimare) pentru operațiuni minim invazive.

Cercetătorii au efectuat primele teste de laborator pe dispozitiv folosind non-biomateriale: ciocolată și silicon lichid.

Ulterior, l-au testat pe rinichiul unui porc înainte de a trece, în cele din urmă, pe biomateriale imprimate pe o suprafață de sticlă într-un colon artificial.

„Rezultatele arată că F3DB are un potențial puternic de a fi dezvoltat să devină un instrument endoscopic all-in-one pentru procedurile endoscopice de disecție submucoasă”, au spus oamenii de știință.

Echipa crede că dispozitivul are mult potențial, însă vor fi necesare teste suplimentare pentru a-l aduce în lumea reală. Următorii pași ar include studierea utilizării acestuia pe animale și, eventual, pe oameni.

Potrivit lui Ibrahim Ozbolat, profesor de științe inginerești și mecanică la Universitatea de Stat din Pennsylvania, „comercializarea poate fi doar o chestiune de timp”. Evident, înainte de asta va trebui să treacă de toate filtrele legale.