A murit pe scenă, în fața spectatorilor: povestea actorului care, pentru a reuși în viață, a devenit ”fratele” tatălui său, Cornel Coman

de: Iulia Kelt
04 07. 2023

Actorul Cornel Coman a avut parte de o moarte neașteptată pe scenă, într-un moment în care cariera sa ese afla în plină ascensiune.

La doar 44 de ani, actorul a fost răpus de o boală nemiloasă. Cu toate acestea, Cornel Coman a continuat să urce pe scenă și să-și bucure spectatorii, în ciuda stării de sănătate.

Cornel Coman – imagine de arhivă

Moartea fulgerătoare a lui Cornel Coman

Revista Teatrul i-a adus un omagiu deosebit lui Cornel Coman, evidențiind faptul că acesta a jucat până în ultimele clipe ale vieții sale.

„I s-a făcut fulgerător rău, pe scenă, într-o după-amiază nefastă de spectacol. S-a prăbuşit, cutremurat.
Aflat de câteva săptămâni sub supraveghere medicală, pentru stabilire de diagnostic, ieşea din spital cu bilet de voie, ca să joace ultimele roluri ale vieţii sale.

Cornel Coman a fost răpus de o boală agresivă, care s-a înrăutățit rapid și l-a afectat în mod devastator. Chiar și în fața acestei suferințe cumplite, el a părut de neclintit. Întotdeauna ne întâmpina cu o aparență de calm, deși era încordat în interior, concentrat, sensibil și plin de energie.

Era un om de o forță interioară incredibilă, cu un zâmbet mereu pe buze și o dăruire exemplară. Purta în el moștenirea valorilor nobile și a bunului simț, mostenite miraculos de la strămoșii săi din Vrancea, țara sa natală și de veghe. Era construit dintr-o fibra rezistentă, precum frasinul alb, și rămânea un exemplu de vigoare și dăruire”, se arăta în Revista Teatrul, imediat după moartea sa.

În mod absolut evident, trecerea sa în neființă i-a afectat atât pe colegii săi de scenă, dar și pe cei care l-au iubit și apreciat, de-a lungul timpului. „Ne-a interpretat pe scenă dilemele, şi mai ales cetitudinile. El inspira încredere în viaţă, încredere în faptul că oamenii se vor iubi într-o zi şi vor fi cîndva fericiţi. A fost un om al speranţei şi al visului cu picioarele pe pămînt şi cu ochii deschişi. Ne-a interpretat pe scenă pe noi inşine, ca să ne vedem mai atent pe noi înşine!

A fost unul dintre oamenii frumoşi, care au ştiut să redea prin arta lor adevărata valoare a existenţei.

Moartea l-a sfărâmat, dar l-a aşezat, în memoria noastră, în rîndul celor care mor la datorie, adică în linia întâi a vieții”, menționează Revista Teatrul, de asemenea.

Cornel Coman – imagine de arhivă

Dintr-o familie de „chiaburi”: comuniștii le-au luat totul

Actorul Cornel Coman s-a născut în data de pe 14 iunie 1936, în localitatea Livezile. Tatăl său era un om înstărit, având o cârciumă în care se vindeau vin și bere, dar și alte produse precum mărunțișuri, manufactură, fructe și lemne. Datorită acestui magazin universal, familia avea suficiente resurse pentru a-și trimite copiii la cele mai bune școli.

Odată cu venirea comuniștilor, părinții lui Cornel Coman au fost persecutați sub acuzația că sunt chiaburi. Li s-a interzis dreptul de a vota, iar magazinul le-a fost confiscat. Pentru a evita problemele la facultate, Cornel Coman a fost adoptat de bunicul său și, astfel, a devenit frate cu propriul său tată.

Cu toate acestea, în ciuda dificultăților, Cornel Coman a reușit să termine Facultatea de Teatru la vârsta de 27 de ani.

Cariera sa a debutat pe scena Teatrului de Stat din Brașov, iar apoi și-a continuat activitatea la Teatrul Bulandra din București. Primul său rol în film a fost în 1966, în pelicula Un film cu o fată fermecătoare, regizată de Lucian Bratu, alături de Margareta Pâslaru, Marin Moraru și Ștefan Iordache.

La vârsta de 27 de ani, Cornel Coman a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, după care a devenit actor la Brașov și apoi la Teatrul Bulandra din capitală.

Datorită stilului său elegant, a fost rapid remarcat de regizori și a fost distribuit în diverse filme. A avut roluri memorabile în filme celebre precum Pădurea pierdută, Drum în penumbră, Trecătoarele iubiri și Prin cenușa imperiului, jucând alături de cei mai mari actori ai scenei românești.

Cornel Coman a fost căsătorit și a avut un fiu.

Până la moartea sa prematură, el a apărut în 40 de filme într-o carieră care a durat doar 14 ani.