A început lupta împotriva samsarilor din piețe, s-a terminat cu specula la legume: orașul din România care a pus tunurile pe ”combinatori”

de: Alexandru Puiu
19 06. 2023

Cel puțin pe hârtie, piețele din România ar trebui să fie pline de oameni de la sat care fac un efort să-și vândă fructele, legumele, poate și produsele lactate, ieșite din propriile ferme sau grădini, pe baza unui certificat de producător. În realitate, foarte mulți samsari care nu au dat vreodată cu sapa se îmbogățesc pe spatele țăranilor români.

Primul oraș din România în care s-ar putea să dispară combinatorii și speculanții din piețe este Brașov. Tot în orașul de la Poalele Tâmpei se vor efectua în mod arbitrar controale pentru nivelul pesticidelor din fructele și legumele care ajung pe tarabe. În acest scop, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care se va face ”curățenie” în piețele din municipiu.

Piețele din Brașov ar putea fi cele mai ”adevărate” din România

„Cea mai importantă modificare pe care acest regulament o aduce este că, de acum, în pieţele din Braşov pot fi prioritizaţi producătorii, care să aducă cele mai bune produse pentru braşoveni. În acest sens, reprezentanţii Serviciului Pieţe se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele şi conformitatea cu ceea ce au declarat, iar o noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează”, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu, conform Agrointel.ro.

În practică, începând cu luna iulie a acestui an, când se vor atribui locurile în piețe, toți vânzătorii (care în teorie sunt și producători) își vor da acordul pentru ca angajații Serviciului de administrare piețe să poată face verificări la domiciliu, la ferme, la terenurile cultivate. În cazul produselor lactate, se va verifica numărul de animale deținute. Toate documentele vor fi verificate în original, pentru a se preveni fraudarea.

Nu în ultimul rând, angajaţii Serviciului de Pieţe vor verifica, prin sondaj, cu ajutorul unor sisteme de testare electronice, cantitatea de pesticide din produsele comercializate, iar în cazul celor în care se constată cantităţi mai mari decât cele legale, mostrele vor fi trimise la laboratoare specializate ANSVSA.

Cel mai important aspect al noului set de decizii impus de Consiliul Local Brașov vizează samsarii, cei care iau de la fermieri, de la țărani, producătorii autentici și vând în piețe la suprapreț. Dacă se constată că produsele comercializate nu vin de proprietatea celui care le vinde sau calitatea nu este conformă, pe lângă amendă, respectivii vor pierde dreptul de a vinde în piețele publice din Brașov.