14 iun. 2023 | 07:57

Județul din România în care urșii ies pe stradă la nivel record, fac cele mai multe pagube: nu este Brașov

ACTUALITATE
Județul din România în care urșii ies pe stradă la nivel record, fac cele mai multe pagube: nu este Brașov

Străzile din multe localități din România sunt asaltate în mod regulat de urși care nu-și mai găsesc ce le trebuie în pădurile din preajmă sau, din cauza defrișărilor agresive, nu mai găsesc pădurile. De cele mai multe ori, acest fenomen ajunge la știri din cauza Brașovului. În realitate, sunt regiuni mult mai expuse la potențiale dezastre.

În România, județul Mureș este pe primul loc atunci când vine vorba de pagubele produse de urși și tot mai mulți locuitori speră la despăgubiri din partea Ministerului Mediului, după ce gospodăriile le-au fost atacate. În 2023, cele mai multe pagube s-au reflectat în decesul animalelor domestice până la această oră, dar atacurile se vor îndesa, când apar fructele în copaci și cerealele pe câmp.

Cât de gravă este problema urșilor în Mureș

Pentru a înțelege gravitatea problemei, ai în vedere că, până acum în 2023, s-au solicitat deja despăgubiri în Mureș în valoare de 250.000 de lei, după cum a insistat directorul APM Mureș, Dănuț Ștefănescu.

”În județul Mureș sunt cele mai multe pagube din țară pricinuite de urs, avem două și la lup. Avem, în total, 68 de dosare de pagube, în valoare de circa 250.000 de lei. Până acum s-a plătit circa 100.000 de lei, merge destul de repede plata. Circa cinci urși au fost relocați, împușcați au fost, pe bază de autorizație, doi, am dat și o autorizație pentru lup deoarece în zona Gornești este o haită de lupi care a făcut pagube.”, a insistat oficialul.

Dintre localitățile din județ, cele mai multe avertismente prin sistemul RO-Alert au fost servite sighișorenilor. ”În ultima lună, la nivelul județului Mureș au fost emise 38 de mesaje prin intermediul sistemului RO-Alert, pentru avertizarea populației cu privire la prezența unor animale periculoase în zone locuite. Cele mai multe mesaje RO-Alert au fost trimise în zona Municipiului Sighișoara și în localitățile Filpiș și Fărăgău.”, a menționat Georgiana Oltean, purtătorul de cuvânt al ISU ”Horea” Mureș.

Deși pagubele sunt mai mari în Mureș, mai multe avertismente legate de vizite ale urșilor au primit oamenii din Harghita. ”S-au transmis, de la începutul acestui an, 148 de mesaje de avertizare a populației prin sistemul RO-Alert, în urma semnalării prezenței urșilor în proximitatea comunităților harghitene, dintre care 82 doar în luna mai a acestui an, cu preponderență în municipiile Toplița, Odorheiu Secuiesc și localitatea Sărmaș.”, a explicat Alina Ciobotariu, ISU ”Oltul” Harghita, conform Radio Mureș.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele