Rusia, reacție dură după ce Zelenski a vizitat Hersonul eliberat. Mesajul care strică bucuria Ucrainei

de: Anca Lupescu
14 11. 2022

Președintele Volodimir Zelenski a vizitat orașul Herson, la câteva zile după ce acesta a fost eliberat de trupele rusești. El a vorbit cu soldații, spunând că Ucraina „merge înainte” și este pregătită pentru pace.

Ucraina, pregătită pentru pace

Update 14 noiembrie, ora 16.00. Hersonul aparţine Rusiei, susține Kremlinul după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în oraş.

„Nu vom comenta. Ştiţi bine că acesta este teritoriul Federaţiei Ruse”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

Știrea inițială

Pierderea orașului Herson, cucerit în primele etape ale invaziei, a fost un eșec major pentru Rusia – deși Moscova insistă că acesta rămâne teritoriu rusesc.

Herson a fost capturat în martie, la câteva săptămâni după începerea invaziei. Regiunea a fost apoi una dintre cele patru regiuni care au fost anexate ilegal după ce au fost organizate referendumuri autoproclamate în septembrie.

În cadrul unei ceremonii la Moscova, președintele rus Vladimir Putin a declarat că anexarea regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson a fost „nenegociabilă”.

Dar în săptămânile următoare Ucraina a început să facă progrese în sudul țării, avansând spre Herson și punând forțele rusești sub o presiune din ce în ce mai mare.

În cele din urmă, forțele rusești s-au retras, iar trupele ucrainene au intrat vineri în oraș.

Ucrainenii și-au luat orașul înapoi

Localnicii au fost văzuți sărbătorind, cântând imnul național și arborând steagul ucrainean.

În timpul vizitei sale de luni, Zelensk a cântat imnul național ucrainean în timp ce steagul țării a fost înălțat deasupra clădirii administrative principale.

El a spus trupelor că Ucraina este „pregătită pentru pace, pace pentru toată țara noastră”, a relatat agenția de știri Reuters.

El a mulțumit NATO și altor aliați pentru sprijinul lor, adăugând că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (Himars) din Statele Unite au făcut o mare diferență.

Președintele s-a adresat, de asemenea, unei mulțimi din piața principală a orașului, dintre care unii au fluturat steaguri ucrainene sau le-au purtat pe umeri.

Întrebat unde ar putea avansa în continuare forțele ucrainene, el a spus: „Nu la Moscova… Nu suntem interesați de teritoriile unei alte țări”.

Rusia, reacția la vizita lui Zelenski în Herson

Zelenski a glumit că a venit la Herson pentru că „voia un pepene verde” – cu referire la fructul cultivat local, care a devenit un simbol popular ucrainean al rezistenței.

Ca răspuns la vizita lui Zelenski, Kremlinul a declarat că Hersonul face parte din Rusia.

„Lăsăm acest lucru fără comentarii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând:

„Știți, acest teritoriu face parte din Federația Rusă”.

Zelenski declarase anterior că anchetatorii au descoperit peste 400 de crime de război în zonele din Herson abandonate de forțele rusești pe măsură ce acestea se retrăgeau.