08 sept. 2022 | 11:49

Contraofensivă surpriză a Ucrainei în regiunea Harkov. Zelenski anunță „vești bune”

ULTIMA ORĂ
Contraofensivă surpriză a Ucrainei în regiunea Harkov. Zelenski anunță „vești bune”

Ucraina a lansat un contraatac surpriză în nord-estul regiunii Harkov, întinzând forțele rusești care se confruntă, de asemenea, cu atacuri ucrainene în sud.

Contraofensivă în Harkov a forțelor ucrainene

Un oficial reprezentând Republica Populară Donețk, controlată de Rusia, a declarat marți că forțele ucrainene au „încercuit” Balakliia, un oraș estic de 27.000 de locuitori situat între Harkov și Izium, ocupat de Rusia.

„Astăzi, forțele armate ucrainene, după o pregătire de artilerie prelungită (…) au început un atac asupra Balakliia”, a declarat Daniil Bezsonov pe Telegram.

„În acest moment, Balakliia se află în încercuire operativă și în raza de tragere a artileriei ucrainene. Toate abordările sunt tăiate de foc”, a spus el, adăugând că o ofensivă ucraineană de succes ar amenința forțele rusești din Izium, un oraș de importanță strategică pe care Rusia l-a folosit pentru propria ofensivă în estul Ucrainei.

Imagini neverificate care au circulat miercuri pe rețelele de socializare au arătat ceea ce părea a fi un soldat ucrainean pozând în fața unui semn de intrare în Balakliia.

Analiștii au declarat că ținta inițială a ofensivei ar putea fi orașul Kupyansk, un nod rutier cheie pentru aprovizionarea rusă care se îndreaptă spre sud de la graniță în estul Ucrainei.

Zelenski anunță „vești bune” privind înaintarea trupelor ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a rămas rezervat în privința contraofensivei militare din est, în timp ce armata ucraineană nu a comentat încă presupusul nou plan de luptă.

Fără a da detalii, Zelenski a raportat „vești bune” din regiunea Harkov, la est de Kiev, lăsând să se înțeleagă că unele așezări au fost recucerite de la forțele rusești, dar adăugând că „acum nu este momentul potrivit pentru a numi acele așezări în care s-a întors steagul ucrainean”.

Într-o alocuțiune de miercuri seara, Zelenski a citat „loviturile extrem de reușite în zonele în care sunt concentrați ocupanții” și a mulțumit trupelor de artilerie ucrainene pentru ceea ce a spus că au fost lovituri reușite împotriva forțelor Moscovei în sud.

Unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksiy Arestovych, a declarat marți seară că „schimbări fulgerătoare au loc” în regiunea Harkov, în paralel cu ofensiva din sudul regiunii Herson anunțată de armata ucraineană săptămâna trecută.