Vladimir Putin vrea să participe la summit-ul G20. Occidentul ar vrea excluderea Rusiei din grup

de: Elena Avramescu
23 03. 2022

Președintele rus Vladimir Putin vrea să participe la summitul G20 care va fi găzduit de Indonesia spre sfârșitul anului, după cum a declarat miercuri ambasadorul rus la Jakarta citat de Reuters. Însă această precizare vine în contextul în care SUA și statele occidentale se gândesc serios să excludă Rusia din grupul celor mai mari economii ale lumii.

Vladimir Putin vrea să participe la summit-ul G20

„Nu doar din G20, multe organizații încearcă să excludă Rusia. Reacția occidentului este disproporționată”, a susținut ambasadoarea Liudmila Vorobiova într-o conferință de presă.

Statele Unite și aliații săi occidentali evaluează dacă Rusia ar trebui să rămână în grupul de economii majore din G20 după invadarea Ucrainei, au declarat pentru Reuters surse implicate în discuții.

Polonia (care încă nu este membră G20) a cerut marți excluderea Rusiei și se pare că ar fi primit un „răspuns pozitiv” din partea oficialilor americani, potrivit acelorași surse.

G20 reunește cele mai mari economii ale lumii cu scopul de a-și coordona acțiunile pe subiecte ce afectează economia globală, precum încălzirea climatică și dezvoltarea.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin nu exclude utilizarea armelor nucleare dacă Rusia se confruntă cu o „amenințare existențială”

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a recunoscut că Rusia nu a atins încă niciunul dintre obiectivele sale militare în Ucraina și a refuzat să nege faptul că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare.

Într-un interviu acordat marți Christiane Amanpour de la CNN, Dmitri Peskov a refuzat în mod repetat să excludă ca Rusia să ia în considerare utilizarea armelor nucleare împotriva a ceea ce Moscova a considerat o „amenințare existențială”. Întrebat în ce condiții Putin ar folosi capacitatea nucleară a Rusiei, Peskov a răspuns: „dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci poate fi”, relatează CNN.

Putin a sugerat anterior folosirea armelor nucleare împotriva națiunilor pe care le considera o amenințare pentru Rusia. În februarie, președintele rus a declarat într-o declarație televizată: „Indiferent cine încearcă să ne stea în cale sau cu atât mai mult să creeze amenințări pentru țara noastră și pentru poporul nostru, ei trebuie să știe că Rusia va răspunde imediat, iar consecințele vor fi așa cum nu ați văzut niciodată în toată istoria”.

Peskov a spus apoi, într-o întâlnire televizată cu oficialii ruși ai apărării, că oficialii din țările lider ale NATO și-au permis să facă comentarii agresive cu privire la țara noastră, prin urmare îi ordon ministrului apărării și șefului Statului Major General să plaseze descurajarea armatei ruse.

Purtătorul de cuvânt a mai susținut că „operațiunea militară specială”, eufemismul oficial al Kremlinului pentru invazia Rusiei în Ucraina, „se desfășoară strict în conformitate cu planurile și scopurile care au fost stabilite anterior”.

Peskov a repetat și cererile lui Putin, spunând că „principalele obiective ale operațiunii” sunt „să scape de potențialul militar al Ucrainei”, să se asigure că Ucraina este o „țară neutră”, să scape de „batalioanele naționaliste”, Ucraina. să accepte că Crimeea, anexată de Rusia în 2014, face parte din Rusia și să accepte că statele separatiste Luhansk și Donețk „sunt deja state independente”.