Viktor Orban și-a trimis un ministru la Kremlin ca să ceară gaz țării prietene. Vizita rară a unui oficial UE în Rusia
Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, s-a întâlnit cu omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova pentru a solicita livrări suplimentare de gaze, într-o vizită rară a unui oficial UE la nivel înalt în Rusia de la invazia țării în Ucraina.
Ministrul ungar de externe cere gaz Rusiei
Szijjártó, care a primit prestigiosul Ordin de Prietenie al Rusiei cu câteva luni înainte de invazia din februarie a Ucrainei, a insistat să mențină deschise canalele de comunicare cu Moscova, argumentând că Ungaria nu are cum să se decupleze de resursele energetice rusești suficient de repede fără a-și afecta grav propria economie.
„Ne place sau nu, [cumpărarea de gaz suplimentar] nu ar fi posibilă fără resurse din Rusia”, a declarat Szijjártó la o conferință de presă după întâlnirea de joi.
„Faptul rămâne … fără resursele rusești este pur și simplu imposibil să cumpărăm atât de mult gaz natural suplimentar în Europa în prezent”.
Legăturile calde de lungă durată ale Budapestei cu Moscova au neliniștit partenerii săi occidentali. Ungaria a adoptat o poziție neutră cu privire la războiul din Ucraina, spre deosebire de omologii din Europa Centrală care susțin Kievul, iar guvernul a declarat că partenerii internaționali ar trebui să mențină relații pragmatice cu Moscova.
Mișcarea vine în contextul în care UE se pregătește pentru o criză energetică tot mai gravă în această iarnă. Bruxelles-ul a cerut statelor membre să reducă cererea cu 15% între august și martie, iar Rusia a fost acuzată că se folosește de aprovizionarea cu energie pentru a șantaja Europa.
Moscova a repornit joi gazoductul Nord Stream 1 către Germania, dar a menținut capacitatea la doar 40%, un nivel impus pentru prima dată în iunie și care a dus la dublarea prețurilor europene la gaz, care erau deja ridicate.
Rusia reia parțial fluxurile de gaze către Europa prin Nord Stream 1
Angajamentul Ungariei față de Rusia într-un moment în care Moscova a tăiat aprovizionarea cu gaze a multor alți membri ai UE va fi privit nefavorabil în multe capitale, deoarece riscă să submineze unitatea blocului, care a fost deja tensionată de criza energetică.
Unele state membre, printre care Spania și Portugalia, au respins apelurile de reducere a cererii și au criticat subtil Germania, cea mai mare economie a Europei, pentru rolul său în criză, având în vedere dependența sa puternică de gazul rusesc.
La conferința de presă care a urmat reuniunii miniștrilor de externe, Lavrov a declarat că i-a spus lui Szijjártó că Rusia va lua în considerare cererea Ungariei. El a pus în contrast cooperarea strânsă a Rusiei cu statul membru al UE cu tensiunea dintre Moscova și restul blocului comunitar.
„Avem o înțelegere reciprocă că noi, atât Rusia, cât și Ungaria, suntem întotdeauna conduși de interesele noastre naționale”, a declarat Lavrov, după o critică îndelungată a politicii de sancțiuni a UE.
„O bătălie este în curs de desfășurare. Birocrația europeană vrea să subjuge totul și pe toată lumea, guvernele naționale. Vrea să dicteze condițiile și să cumpere orice disidență”.
Szijjártó a declarat că pacea ar trebui să fie obiectivul primordial al diplomației internaționale, cu o încetare imediată a focului.
„Nu ne dorim din nou o ordine mondială în care să ne aflăm la periferia unui bloc, într-o zonă tampon sau într-o zonă de lângă o zonă tampon”, a spus el. „Am trecut prin asta o dată. Am pierdut zeci de ani din cauza ei”.
Budapesta a votat pentru sancțiunile UE
O întâlnire între premierul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin nu se află pe ordinea de zi, a spus el ca răspuns la o întrebare.
Budapesta a votat pentru cele șase pachete de sancțiuni ale UE impuse Rusiei după izbucnirea războiului. Cu toate acestea, a obținut o scutire pe termen nelimitat de la o interdicție de import de petrol rusesc, după ce a amenințat că își va folosi dreptul de veto pentru a bloca ultimul pachet.
Orbán a declarat luna trecută presei de stat că Europa se află pe o traiectorie autodistructivă cu politicile sale de sancțiuni.
„Războiul se prelungește în mod clar”, a spus el. „La început am crezut că ne-am împușcat singuri în picior [cu sancțiunile], dar acum este clar că economia europeană s-a împușcat singură în plămâni și peste tot vedem că gâfâie după aer.”
Ungaria depinde de Rusia pentru aproximativ 85% din gazul său. Ea a semnat anul trecut un acord pe 15 ani cu Gazprom pentru un transport anual de 3,5 miliarde de metri cubi prin conducta TurkStream și încă 1 miliard de metri cubi din Austria.