Ungaria: „Gata cu sancțiunile față de Rusia. Europa va fi de partea învinsă a războiului”

Ungaria: „Gata cu sancțiunile față de Rusia. Europa va fi de partea învinsă a războiului”

Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adauge sancțiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina și, în schimb, să facă presiuni pentru o încetare a focului și începerea negocierilor, a declarat joi un consilier de rang înalt al premierului ungar Viktor Orban.

Ungaria vrea oprirea sancțiunilor pentru Rusia

Vorbind în cadrul unui summit al liderilor UE care a acordat Ucrainei statutul de candidat pentru a deveni membru al UE, consilierul a declarat că, cu cât Europa adoptă mai multe sancțiuni, cu atât mai mult afectează blocul, în timp ce Rusia supraviețuiește.

„La sfârșitul zilei, Europa va fi de partea învinsă a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancționare”, a declarat Balazs Orban, consilierul premierul, într-un interviu acordat Reuters.

Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse țări din UE, puternic dependentă de gazul și petrolul rusesc. Rusia construiește, de asemenea, un reactor nuclear pentru Ungaria. 

Budapesta și-a negociat o excepție de la sancțiunile impuse Moscovei

Budapesta a blocat ultimul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care includea o interdicție a importurilor de petrol rusesc, până când a negociat o excepție pentru ea însăși.

„În momentul de față, ceea ce experimentăm este că, cu cât acceptăm mai multe sancțiuni, cu atât suntem într-o situație mai proastă. Și rușii? Da, îi doare și pe ei, dar supraviețuiesc. Și ceea ce este și mai rău, ei continuă în Ucraina”, a declarat Balazs Orban.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie, Uniunea Europeană, formată din 27 de țări, a convenit asupra a șase pachete de sancțiuni care includ înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru oligarhii și oficialii ruși, controlul exporturilor, înghețarea activelor băncilor centrale, deconectarea băncilor de la sistemul de mesagerie SWIFT și interzicerea importurilor de cărbune și petrol rusesc.

Citește și: