VIDEO Zelenski pune presiune pe NATO să atace „preventiv” Rusia. Val de reacții dure la Moscova

de: Cătălina Burghelea
06 10. 2022

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că NATO și întreaga comunitate internațională ar trebui să revizuiască procedura de răspuns la posibila utilizare a armelor nucleare de către Rusia și să lanseze lovituri preventive. Liderul de la Kiev a declarat că alianța occidentală ar trebui să atace „preventiv” Federația Rusă, în loc să „aștepte să dea nucleara”.

Zelenski: „Dacă Rusia decide să folosească arme nucleare, este nevoie de o lovitură preventivă”

„Ce ar trebui să facă NATO? Eliminarea posibilității ca Rusia să folosească arme nucleare….Lovituri preventive, astfel încât să știe ce li se va întâmpla dacă le folosesc. Nu invers, așteptând loviturile nucleare ale Rusiei pentru ca apoi să poată spune: Ah, sunteți așa, ei bine, iată că ne-o țineți departe de noi! Reconsiderați utilizarea presiunii acestora. Iată ce ar trebui să facă NATO: să revizuiască procedura de răspuns”, a transmis Zelenski într-un discurs video la Institutul Lowy din Australia.

Kremlinul amenință în mod regulat că va folosi arme nucleare împotriva Ucrainei. După ultimele avertismente lansate de Vladimir Putin, Ucraina a spus că ia în serios riscul nuclear venit din partea Moscovei.

Putin atacă Occidentul

În septembrie, Putin a susținut că Occidentul a depășit orice limită în politicile sale anti-Rusia și că îi amenință constant țara. Potrivit spuselor sale, Vestul a recurs la șantaj nuclear și la utilizarea armelor de distrugere în masă împotriva rușilor.

Scenariile în care Kremlinul poate folosi teoretic armele nucleare sunt prezentate în doctrina militară rusă și în Fundamentele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare. Atacul este posibil în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei sau a aliaților săi cu arme de distrugere în masă ori cu arme convenționale, atunci când existența statului este în pericol.

Reacția Moscovei după apelul Kievului

După apelul lui Zelenski, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, l-a numit pe liderul ucrainean „un monstru ale cărui mâini ar putea distruge planeta” și a acuzat Occidentul că încearcă să stârnească un război nuclear. Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a îndemnat comunitatea internațională să acorde atenție cuvintelor lui Zelenski. Acesta este de părere că SUA și Marea Britanie, care controlează de facto acțiunile Kievului, ar trebui să poarte responsabilitatea pentru astfel de declarații.

Ucraina nu este membră NATO, dar la 30 septembrie, ziua în care patru regiuni au fost anexate de Rusia, Volodimir Zelenski a depus o cerere de aderare accelerată la alianță. Visul său nu este susținut de comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, care a subliniat că Ucraina nu va fi admisă atât timp cât pe teritoriul său vor avea loc ostilități.

De asemenea, reprezentantul permanent al Germaniei la NATO, Rüdiger König, a transmis Kievului că Organizația nu va răspunde apelurilor lui Zelenski, deoarece Ucraina nu face parte din bloc și nu este acoperită de acordul de securitate colectivă al alianței.