06 oct. 2022 | 17:24

UE promite că retorica nucleară a Kremlinului nu va zgudui sprijinul pentru Ucraina: „Vor fi trași la răspundere”

ULTIMA ORĂ
UE promite că retorica nucleară a Kremlinului nu va zgudui sprijinul pentru Ucraina: „Vor fi trași la răspundere”

Retorica nucleară iresponsabilă a Kremlinului și mobilizarea militară a Federației Ruse nu vor zdruncina hotărârea UE de a sprijini Ucraina, iar încercările Moscovei de a vorbi după „referendumuri” despre presupusul război deja pe „teritoriul rus” nu vor păcăli pe nimeni, a spus Uniunea Europeană în cadrul ședinței Consiliului Permanent al OSCE la Viena.

Promisiunea făcută de UE pentru Ucraina

„Retorica nucleară iresponsabilă a Kremlinului, precum și mobilizarea militară a Rusiei și strategia sa de a prezenta greșit teritoriul Ucrainei ca teritoriu rus nu ne vor zdruncina hotărârea. Nimeni nu va fi indus în eroare de încercările jalnice ale Kremlinului de a declara că războiul este acum pe teritoriul rus”, se arată în mesajul blocului comunitar.

Blocul comunitar anunță noi echipamente militare pentru Kiev

UE a subliniat că, în conformitate cu tratatul ONU și dreptul internațional, Ucraina își exercită dreptul legal la protecție împotriva agresiunii ruse, pentru a restabili controlul deplin asupra teritoriului său.

„Ucraina are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Onorăm curajul și succesul Forțelor Armate ale Ucrainei în contraofensiva în curs de desfășurare. Vom continua să sprijinim aceste eforturi prin furnizarea de echipamente militare”, a promis Uniunea Europeană.

Critici aduse lui Putin în urma anexărilor

De asemenea, blocul comunitar a remarcat că „ambițiile imperialiste ale președintelui Putin” și negarea de către Kremlin a existenței Ucrainei ca stat independent sunt deja evidente pentru toată lumea. Totodată, liderii europeni au subliniat că Federația Rusă a pierdut „moral și politic” războiul pe care l-a început împotriva Ucrainei și înregistrează pagube „din ce în ce mai multe pe câmpul de luptă”.

„În ciuda faptului că Rusia a pierdut deja acest război moral și politic (…), președintele Putin a decis să intensifice și mai mult războiul. Respingem cu hotărâre și condamnăm tentativa de anexare ilegală a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina, pe care nu le recunoaştem şi nu le vom recunoaşte”, a mai spus UE.

„Crimeea, Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk sunt Ucraina. Rusia, conducerea sa politică și toți cei implicați în organizarea acestor „referendum” vor fi trași la răspundere, iar împotriva Moscovei vor fi luate măsuri restrictive suplimentare în coordonare cu partenerii noștri. Vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei de a-și restabili integritatea teritorială atât cât va fi necesar”, se subliniază în declarație.

Ceremonie grandioasă la Kremlin după referendumuri

Săptămâna trecută (n.r. – vineri, 30 septembrie), Kremlinul a organizat o ceremonie de „admitere în Rusia” a entităților păpușă „DNR” și „LNR”, precum și a teritoriilor Herson și Zaporojie confiscate de armata rusă după pseudoreferendumurile din 23-27 septembrie. Comunitatea internațională a condamnat această „manifestare”. Ulterior, Putin a semnat legi de alipire a regiunilor câștigate prin voturi ilegale.