VIDEO România se înarmează cu sistemul de apărare performant nemaivăzut în Europa. Ministrul Dîncu confirmă discuțiile despre IRON DOME

de: Cătălina Burghelea
28 09. 2022

România este foarte dornică să achiziționeze din Israel sistemul de apărare anti-rachetă IRON DOME, spun unele surse de la Ministerul Apărării, în urma vizitei lui Vasile Dîncu. Dacă acordul va fi aprobat, statul nostru, membru NATO, va deveni prima țară europeană care cumpără sistemul, scrie publicația israeliană Haaretz.

Țara noastră vrea să devină prima din UE care are sistemul Iron Dome de la Israel

Update 28 septembrie, ora 11.14. Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, spune că achiziţia de către România a sistemului de apărare Iron Dome „nu este un vis”, oficialul confirmând că poartă discuţii cu Israel pe acest subiect.

„Iron Dome este o tehnologie nouă, aflată oarecum sub embargo, Statele Unite, Israelul sunt cei care gestionează acest lucru, noi avem însă mari şanse pentru ca în viitor să ne protejăm şi cu ajutorul acestei tip de protecţie antibalistică nou”, a explicat Dîncu la Digi24.

„Nu este niciun vis, este o aspiraţie a noastră. Am discutat despre asta cu omologul meu israelian, am fost, am văzut mai multe elemente din industria de armament israelian. Am început procedurile pentru a discuta despre asta. Iron Dome este o tehnologie nouă, aflată oarecum sub embargo, Statele Unite, Israelul sunt cei care gestionează acest lucru, noi avem, însă, mari şanse pentru ca, în viitor, să ne protejăm şi cu ajutorul acestei tip de protecţie antibalistică nou”, a mai spus ministrul român al Apărării.

Update 23 septembrie, ora 10.32. MApN a declarat că, în cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depăşeşte 100 milioane de euro, pentru care Ministerul Apărării Naţionale a solicitat şi a primit aprobarea Parlamentului, este inclus şi programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”, fondurile pentru finanţare fiind planificate pentru perioada 2025-2030. Însă, deciziile privind modul de desfăşurare a achiziţiilor nu au încă luate, au transmis oficialii.

„În cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depăşeşte 100 milioane de euro, pentru care Ministerul Apărării Naţionale a solicitat şi a primit aprobarea prealabilă a Parlamentului, este inclus şi programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”. Fondurile pentru finanţarea acestui program sunt planificate pentru perioada 2025-2030. Programul se află, la acest moment, în procedură de fundamentare, nefiind luate decizii cu privire la modul de desfăşurare a achiziţiilor”, a explicat MApN, la solicitarea News.ro.

Știrea inițială: De când a intrat în dotarea armatei din Israel, în 2011, Iron Dome și-a dovedit eficiența în numeroase runde de luptă cu Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă circa 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare valorează 50.000 de dolari. Dar Israelul nu și-a promovat sistemul avansat pe piață, vânzând doar două bucăți armatei SUA pentru 373 de milioane de dolari. Se spune că americanii nu sunt interesați să cumpere mai multe scuturi.

Cupola de Fier oferă apărare antirachetă

Cu toate că Iron Dome a fost conceput de Ministerul israelian al Apărării în colaborare cu contractanți militari, scutul a devenit un proiect comun cu Statele Unite. Israel a investit 800 de milioane de shekeli (232 de milioane de dolari) în dezvoltarea sistemului performant, în timp ce SUA au alocat pentru el o sumă de patru ori mai mare. Prin urmare, orice tranzacție cu Iron Dome necesită aprobarea Congresului american.

Într-un interviu pentru Haaretz, ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a refuzat să discute despre scutul anti-rachetă mai sus amintit, dar a spus că țara noastră dorește să semneze cu Israelul acorduri pentru intensificarea cooperării în domeniul securității. Se estimează că, în ultimul sfert de veac, tranzacțiile israeliene de armament în România au depășit 1 miliard de dolari.

„Vrem să aducem cunoștințele israeliene și inovația tehnologică în România. Industria noastră militară este de modă veche. Și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alții, este o țară care nu numai că vrea să vândă echipamente militare, ci și să obțină o licență pentru producția lor în România, ceea ce este foarte important pentru noi”, a spus oficialul de la București.

Cum funcționează

Iron Dome, sistemul israelian de apărare antirachetă, este printre cele mai performante din lume, gradul de eficiență în interceptare fiind de 90%. Domul de fier este un sistem de tip C-RAM (Counter rocket, artillery, and mortar) conceput să detecteze proiectilele neghidate, rachete de tip Katyusha, rachete de artilerie și mortiere.

Un alt lucru interesant este că fiecare baterie de artilerie are propriul radar, centru de comandă și control și lansatoare de rachete de interceptare Tamir. În Iron Dome sunt active 10 baterii, fiecare apărând un teritoriu de 155 de kilometri pătrați.