Armistițiu în Fâșia Gaza, între Israel și Jihadul Islamic. Acordul prevede încetarea focului

Armistițiu în Fâșia Gaza, între Israel și Jihadul Islamic. Acordul prevede încetarea focului

Israel a acceptat un armistiţiu propus de Egipt în Fâşia Gaza, pe fondul noii escaladări armate cu gruparea palestiniană Jihadul Islamic, au precizat surse de securitate de la Cairo. Încetarea focului a intrat în vigoare duminică, la ora 20.00 (19.00 GMT). Anterior, un oficial al serviciului egiptean de securitate anunțase, sub protecţia anonimatului, că Egiptul face apel la toate părţile pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza, între Israel şi Jihadul Islamic.

Armistițiu pentru încetarea focului între Israel și Jihadul Islamic

Liderii de la Ierusalim au confirmat intrarea în vigoare a unui acord pentru încetarea bombardamentelor cu gruparea palestiniană Jihadul Islamic, la ora locală 23:30 (20:30 GMT), în a treia zi a ostilităţilor soldate cu zeci de morţi în Fâşia Gaza.

„Dacă încetarea focului este încălcată, statul Israel îşi rezervă dreptul de a răspunde ferm”, a precizat biroul premierului Yair Lapid.

La scurt timp, gruparea islamică a dat asigurări că „va înceta ostilităţile” din acel moment, în conformitate cu apelul egiptean, dar a subliniat „dreptul său de a răspunde oricărei (noi) agresiuni israeliene”. Totuși, în pofida armistițiului, sirenele de avertizare au sunat, duminică seara, în localităţile din sudul Israelului, din apropierea Fâşiei Gaza: „Ca răspuns la rachetele lansate în teritoriul israelian, armata loveşte un număr mare de ţinte aparţinând organizaţiei teroriste Jihadul Islamic”.

Tensiuni escaladate în Fâșia Gaza

Noua rundă de confruntări între Israel şi Jihadul islamic s-a soldat cu moartea a 31 de palestinieni, inclusiv şase copii, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza. De la începutul operaţiunii sale, Ierusalim susține că vizează strict poziţii ale grupării islamiste, raportând eliminarea a 15 combatanţi din Jihad. De asemenea, forţele israeliene au anunţat arestarea a circa 40 de membri ai organizației respective în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel.

Zeci de bombardamente în zonă

Drept răzbunare la raidurile asupra Fâşiei Gaza, Jihadul Islamic a lansat zeci de rachete asupra teritoriului israelian, cele mai multe dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă. Doi oameni au fost răniţi uşor de schije, precizează serviciile de intervenţie rapidă. Disputa dintre Isreal şi grupările armate din Gaza este cea mai gravă de la războiul din mai 2021, care s-a soldat cu 260 de morţi.