VIDEO Orion face istorie: cât de mult a călătorit în câteva zile. Un pas mic pentru Artemis I, dar unul mare pentru omenire

de: Iulia Kelt
22 11. 2022

Misiunea Artemis I depășește orice așteptări, iar vestea bună este că se află abia a început. Așadar, pe viitor, avem șanse reale să fim martorii unor evenimente cu adevărat fabuloase, dacă totul va merge bine.

Să lăsăm, însă, viitorul și să ne întoarcem în prezent.

NASA a „întrecut”, în mod absolut oficial, Luna, iar asta se datorează, fără dar și poate, proiectului Artemis. Oficialii au declarat că nava spațială Orion depășește așteptările și tocmai a trecut dincolo de Lună. Mai mult, și-a încheiat cel mai recent zbor care s-a petrecut la doar 130 de kilometri de suprafața satelitului natural al Pământului.

Orion nu are echipaj la bord

În cazul în care nu știai, te anunțăm că misiunea Artemis I nu are echipaj la bord și este concepută pentru a testa fiecare echipament al navei spațiale Orion. Practic, scopul este de a se asigura că, în cadrul următoarei misiuni, astronauții pot fi încadrați la bord în deplină siguranță.

În noaptea de 20 noiembrie, la doar cinci zile de la începutul misiunii, nava spațială a efectuat o a patra ardere care a adus-o pe o orbită retrogradă în jurul Lunii.

Momentul, de altfel așteptat, al pierderii contactului a fost în jurul orei 7:26 ET, când Orion a ajuns deja să zboare în spatele Lunii. Acolo, a efectuat o altă manevră, pornind motorul la ora 7:44. NASA a restabilit contactul la ora 7:59 ET, la doar câteva minute după ce Orion a ajuns să zboare la o distanță record față de suprafața Lunii.

Până ieri, 21 noiembrie, Orion reușise deja să străbată o distanță impresionantă, și anume de 375.000 de kilometri.

Ce va fi mai departe, rămâne de văzut. Cu toate astea, se poate spune că lansarea misiunii Artmis I este o adevărată piatră de hotar atât pentru NASA, cât și pentru omenire, în general. Spațiul reușește, încet-încet, să nu mai fie „ultima frontieră”.