06 nov. 2022 | 07:35

Poluarea de pe Pământ, văzută din spațiu: cine poluează cel mai mult

ACTUALITATE
Poluarea de pe Pământ, văzută din spațiu: cine poluează cel mai mult

Astronauții Stației Spațiale Internaționale (ISS) au o misiune de a expune cei mai mari poluatori de pe Pământ. Poluarea chiar trebuie luată în serios.

După cum a scris NASA recent, agenția a instalat un software de vizualizare a gazului metan pe ISS, în timpul verii. Numit proiectul Earth Surface Mineral Dust Source Investigation (EMIT, pe scurt), inițiativa este menită să ajute oamenii de știință să înțeleagă mai bine rolul pe care îl joacă praful din aer în efectul de seră, care are efecte atât de dăunătoare asupra climei noastre.

Faptul că a fost capabil să capteze semnătura chimică a metanului a fost mai mult un produs secundar decât misiunea sa cheie – dar acum, a fost capabil să identifice peste 50 de „superemițători” de gaz care includ „facilități, echipamente și alte infrastructuri”, de obicei în sectorul combustibililor fosili, al deșeurilor sau al agriculturii, care emit metan cu rate ridicate.

Metan NASA poluare

Această imagine arată o suprafață de 3 kilometri poluată cu metan pe care misiunea NASA de cercetare a surselor de praf mineral de suprafață a Pământului a detectat-o ​​la sud-est de Carlsbad, New Mexico. Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, care este mult mai nociv în atmosferă decât dioxidul de carbon.
(Captură: NASA/JPL-Caltech)

Poluarea, observată de pe ISS

Acum că agenția știe cât de puternice sunt posibilitățile pentru programul EMIT, sunt gata să-l pună în funcțiune și mai mult.

„Reducerea emisiilor de metan este esențială pentru limitarea încălzirii globale. Această nouă dezvoltare interesantă nu numai că îi va ajuta pe cercetători să identifice mai bine de unde provin scurgerile de metan, ci și să ofere o perspectivă asupra modului în care acestea pot fi abordate rapid”, a spus administratorul NASA Bill Nelson.

„EMIT se dovedește a fi un instrument esențial în cutia noastră de instrumente, pentru a măsura acest puternic gaz cu efect de seră și a-l opri la sursă”.

După cum a remarcat CNET în raportarea sa despre EMIT, datele sunt deosebit de importante, deoarece atât 2021, cât și anul acesta au înregistrat creșteri record ale emisiilor de metan din atmosferă, de când au început să fie măsurate la începutul anilor 1980. Aceste creșteri par să corespundă cu creșterea activității producătoare de metan, cum ar fi producția de combustibili fosili și gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor.

Pe scurt: a avea această nouă capacitate de a detecta emisiile de metan de sus, din spațiu, va fi crucială pentru identificarea și, sperăm, oprirea sau încetinirea celor mai mari poluatori ai globului.