Vestea zilei pentru românii cu rate la bancă: ce se întâmplă cu indicele ROBOR, cum îi afectează
ROBOR la 6 luni a trecut de 8%. Iată ce înseamnă acest lucru, mai exact, pentru românii care au rate la bancă.
Așadar, ROBOR la trei luni a crescut vineri, 29 iulie 2022, la 7,97%, faţă de 7,85%, faţă de nivelul din şedinţa precedentă. Aceasta este cea mai ridicată valoare din 1 februarie 2010 până în prezent.
Econimiştii şefi ai băncilor comerciale sunt de părere că lipsa de lichiditate de pe piaţa interbancară, generată atât de sterilizarea BNR, cât şi de necesităţile Ministerului de Finanţe, face imprevizibilă evoluţia acerstui indicator. Specialiștii sunt de părere că nivelul ROBOR anul acesta va fluctua între 8% şi 8,5%, în funcţie de maturităţi, la o dobândă cheie de 7%.
ROBOR la trei luni a crescut la 7,97%
„Ultimele evoluţii ale dobânzilor de pe piaţa monetară sunt într-adevăr semnificative, amploarea mişcărilor ascendente fiind peste previziunile noastre. Practic, relevanţa dobânzii-cheie este destul de redusă în acest moment. Chiar şi facilitatea de creditare de 5.75% este relativ decuplată de nivelul Robor 3 luni. Aceste mişcări ar putea arăta că piaţa încă anticipează creşteri semnificative de dobândă din partea Băncii Naţionale, dar sunt şi o reflecţie al deficitului de lichiditate din piaţa interbancară. La acestea se adaugă şi necesităţile de finanţare ale Ministerului de Finanţe care, în măsura în care există cerere, „aspira” lichiditate din piaţă şi uneori o injectează înapoi în sistem cu o oarecare întârziere. Pentru perioada următoare nu anticipăm îmbunătăţiri evidente ale situaţiei din piaţa monetară”, a declarat Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank, citat de Economica.
Ca referință, majorarea indicatorului interbancar a crescut foarte rapid, mai rapid decât dobânda cheie sau decât nivelul Lombard (nivelul dobânzii percepute de BNR băncilor care apelează la facilitatea de credit de la banca centrală).
„ROBOR creşte urmărind tendinţa mai lungă de creştere a inflaţiei. Dobânda BNR a rămas în acest moment mai mică şi decât inflaţia şi decât dobânzile cheie stabilite de celelalte bănci centrale din regiune”, a spus Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, citat de aceeași sursă.
De asemenea, în luna martie anul curent, conform anunțului oficial al Băncii Naționale a României, luni, ROBOR la trei luni – indice încă relevant pentru multe dintre creditele în lei cu dobândă variabilă acordate înainte de 2019 – a crescut la 4,57%, faţă de 4,56%. Se atingea atunci cea mai mare valoare din 9 iulie 2013 şi până acum.