19 dec. 2021 | 10:14

Ratele românilor se scumpesc. La ce să te aștepți, dacă te-ai împrumutat de la bancă

ACTUALITATE
Ratele românilor se scumpesc. La ce să te aștepți, dacă te-ai împrumutat de la bancă

Nu ai nevoie de studii economice pentru a-ți da seama că traversăm o perioadă caracterizată de un puternic curent inflaționist.

Inflația, deși nu o vedem cu ochiul liber cum ne fură, la propriu, bani din portofel, de fapt ea chiar asta face. Este, în realitate, o gaură neagră ce înghite veniturile noastre. Chiar dacă, în această perioadă, veniturile noastre cresc, în cazul în care majorarea nu acoperă rata inflației, de fapt ne confruntăm cu o scădere a puterii de cumpărare.

Fenomenul economic e cât se poate de simplu. La fel, mergând în aceeași ordine de idei, inflația se va reflecta și asupra dobânzilor bancare.

Analiștii economici n-au vești bune

Analiștii se așteptau inițial ca inflația să aibă caracter mai tranzitoriu și să scăpăm rapid de ea. Acum, se pare că inflația nu a venit pentru a pleca prea repede și va mai poposi la noi o vreme, motiv pentru care datele problemei se schimbă.

Așa se face că, acum, analiștii sunt foarte siguri că în perioada următoare românii care au rate la bănci se vor confrunta cu scumpiri, deoarece ROBOR, precum și IRCC, vor crește.

ROBOR a arătat deja că se află pe o tendință de creștere, dar la următoarea afișare a IRCC (pentru creditele accesate din primăvara lui 2019), vom vedea aceeași tendință de apreciere.

„Vedem ca rata dobânzii de politică monetară să ajungă undeva la 3% la jumătatea anului viitor, după care există posibilitatea să meargă și mai sus. Ne așteptăm ca, în consecință, ROBOR la trei luni să ajungă la jumătatea anului viitor pe undeva la 4%”, a declarat Ciprian Dascălu, pentru wall-street.ro.

„ROBOR și IRCC vor crește. ROBOR va crește în timp real, odată cu rata dobânzii de politică monetară, iar IRCC va crește și el, dar cu un decalaj de două trimestre, cum este specificat în legislația de aprobare”, a mai spus Dascălu.

Desigur, nu vor fi afectați românii care au avut inspirația sau oportunitatea de a contracta credite cu dobândă fixă. Referitor la acest aspect, consilierii financiari recomandă clienților lor să caute oferte la băncile care le oferă cea mai extinsă perioadă cu dobândă fixă. Astfel, pe o perioadă de 3-5-7 ani, dobânda nu se modifică, indiferent de variațiile care apar pe piață. Este una dintre măsurile de precauție pe care le poți lua, în fața riscului scumpirii ratelor.