Vestea bună pentru tinerii care ies ”din sistem”: trei salarii de la stat. În ce condiții intră banii pe card

de: Alexandru Puiu
07 06. 2022

În speranța de a întinde o mână de ajutor românilor aflați în sisteme de protecție socială, autoritățile române au stabilit o indemnizație de trei salarii minime brute, în momentul în care se încearcă integrarea lor în societate.

La ieșirea din sistemul de protecție socială, tinerii români vor avea posibilitate de a beneficia de o indemnizație unică. Valoarea acesteia este egală cu valoarea a trei salarii minime brute, iar particularitățile efortului legislativ din spatele acestei inițiative sunt detaliate într-un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Senat. Mai mult decât atât, în același document, se menționează faptul că, în momentul în care mai au un an de petrecut în sistem, autoritățile trebuie să ajute acești tineri să-și găsească un loc de cazare și un loc de muncă.

Ce spune legea, cum se dau bani la tineri

Legea aflată în dezbatere la Senat are ca scop îmbunătățirea Legii 272/2004 din domeniul protecției și promovării drepturilor copilului. ”La modul concret, proiectul prevede că tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială vor avea dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, la o indemnizaţie care se va acorda o singură dată, al cărei cuantum va reprezenta de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.”, conform Avocatnet.ro.

Dacă ai o curiozitate pe marginea sumei de bani exacte, având în vedere că salariul minim este, în prezent, de 2550 de lei, valoare indemnizației promise de către autorități este de 7650 de lei. Mai mult decât atât, tinerii cu vârsta de peste 18 ani care au beneficiat deja de o măsură de protecție socială vor avea două opțiuni. Pe de o parte, vor putea opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială sau pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR. La momentul de față, aceasta din urmă este egală cu aproximativ 2.500 de lei. Este important de reținut că vor putea beneficia de această indemnizaţie până la împlinirea vârstei de 26 ani tinerii care vor dovedi că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă.

Interesant și benefic este și faptul că autoritățile se angajează, în ultimul an petrecut de tineri în sistemul de protecție socială, că vor găsi pentru aceștia un loc de muncă și un loc de cazare. Direcțiile sociale care neglijează această aspect vor fi sancționate cu amenzi între 2500 și 5000 de lei.