Variola maimuței are un nou nume. Anunțul făcut de OMS

de: Cătălina Burghelea
28 11. 2022

Afecțiunea variola maimuței a fost redenumită de Organizația Mondială a Sănătății. Până în prezent, această boală virală a fost cunoscută și ca „monkeypox”. Profesorul britanic Neil Ferguson susține că a primit plângeri că numele actual al virusului era rasist și stigmatizator, motiv pentru care OMS a decis să-i pună un alt nume.

Variola maimuței a primit un nou nume de la OMS

„Monkeypox” a fost redenumit „mpox” de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Numele a fost propus de organizația pentru sănătatea bărbaților REZO, directorul acesteia afirmând că eliminarea imaginilor maimuțelor a ajutat oamenii să ia în serios situația de urgență.

„Ambele nume vor fi folosite simultan timp de un an, în timp ce „variola maimuței” este eliminată treptat”, a spus Agenția globală, potrivit SkyNews.

Simptomele afecțiunii virale variază, dar includ erupții cutanate, febră, frisoane, ganglioni limfatici inflamați, senzație de epuizare și dureri de cap. De asmenea, leziunile cutanate în zona genitală pot fi un semn că ești infectat cu variola maimuței. Unii pacienți s-au simțit așa de rău, încât au avut nevoie de internare în spital.

Până acum, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 45 de pacienți. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), 15 persoane au fost vaccinate împotriva bolii.

În septembrie, o a doua tulpină de variola maimuței a fost detectată în Marea Britanie, după ce o persoană, care a călătorit în Africa de Vest, a fost diagnosticată. În octombrie, specialistul în boli infecțioase, profesorul Neil Ferguson, a declarat că Regatul Unit părea să câștige lupta împotriva bolii, pe măsură ce numărul cazurilor a început să scadă, dar a avertizat că riscul unei reapariții a virusului rămâne. Au fost peste 80.000 de cazuri în întreaga lume și 55 de decese, potrivit datelor OMS.

Vaccinul oferă 78% protecție împotriva virusului

Rapoartele recente au dezvăluit că o singură doză de vaccin împotriva variolei maimuței oferă o protecție de 78%, subliniază autoritățile sanitare britanice. Datele au analizat evoluția serului nordic bavarez în Anglia, între 4 iulie și 3 noiembrie. Astfel, s-a descoperit că o singură doză oferă o protecție de 78% la 14 zile după imunizare, în timp ce o a doua doză este de așteptat să fie mai eficientă și de durată. Până în prezent, s-au livrat peste 55.000 de doze de vaccin.

La începutul acestei luni, oamenii de știință au depistat că transmiterea bolii poate avea loc cu până la patru zile înainte de apariția oricăror simptome. Răspândirea virusului poate fi mult mai „substanțială” decât se credea anterior, au spus cercetătorii britanici.