Spune-mi la ce ureche îți ții telefonul, ca să-ți spun cine ești: explicația fascinantă a experților

de: Cojocaru Cristian
08 02. 2022

Un nou studiu dezvăluie lucruri uimitoare despre creierul uman, astfel că urechea la care ții telefonul are o mare importanță. Află ce au descoperit cerctătorii și ce semnifică acest lucru.

De-a lungul anilor, oamenii de știință au ajuns la concluzia că 90% din populația globului este dreptace. Aceștia beneficiază de un creier a cărui emisferă stângă este dominantă, în timp ce în cazul stângacilor, lucrurile sunt total opuse. Așadar, pentru aproximativ 95% dintre dreptaci, emisfera stângă gestionează aproape în totalitate limbajul, în timp ce cea dreaptă se ocupă de emoții și procesarea imaginilor.

În cazul stângacilor, aproximativ 20% dintre aceștia au o diviziune de execuție a lucrurilor destul de strictă. Cercetătorii au venit cu noi rezultate în urma unor studii, găsind o nouă metodă prin care pot identifica emisfera cerebrală dominantă. De această dată este vorba despre tehnologia pe care o utilizăm în viața de zi cu zi: telefonul mobil.

Astfel, pe baza studiilor conduse de către cercetătorii de la Henry Ford Hospital din Detroit, publicat în JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, cercetătorii au aflat că majoritatea persoanelor care țin telefonul mobil la urechea stângă, au o emisferă cerebrală dreaptă dominantă, în timp ce cei care țin telefonul la urechea dreaptă, lucrurile sunt invers.

A man making a phone call and looking at his computer screen.

Urechea la care ții telefonul dezvălui lucruri uimitoare despre creier

Coordonatorul studiului, Michael Seidman a afirmat că această nouă descoperire implică mai multe lucruri. Pe lângă faptul că ne ajută să înțelegem mai bine „limbajul” utilizat de creier, acesta a mai afirmat că „prin stabilirea unei corelaţii între dominanţa cerebrală şi partea pe care este folosit telefonul mobil am putea concepe un test mai puţin invaziv şi mai puţin costisitor pentru a stabili pe care parte a creierului se găseşte centrul limbajului şi al vorbirii”.

În prezent este utilizat testul Wada, care constă în injectarea unui anestezic în artera carotidă pentru a „adormi” o anumită parte din creier. Ulterior, este creată o hartă a activității cerebrale. Totodată, rezultatele arată că utilizarea dispozitivului nu are legătură cu tumorile cerebrale sau cele din gât pentru că, în cazul a 80% dintre persoanele care utilizează telefonul la urechea dreaptă, cancerul nu a apărut mai des pe această parte.

Acest studiu a fost efectuat pe un eșantion de 5.000 de persoane dintre care 90% erau dreptace, 9% stângace și 1% ambidextre. 70% dintre dreptaci țineau telefonul la urechea dreaptă, 25%  pe partea stângă, în timp ce 7% la ambele urechi. În ceea ce-i privește pe stângaci, 72% dintre aceștia utilizau telefonul la urechea stângă, 23% la cea dreaptă, iar 5% dintre ei pe ambele părți.