Una lângă cealaltă, dar separate de o întreagă zi: Insulele Diomede și povestea lor
Există două insule care sunt separate doar de o scurtă întindere rece de apă, dar sunt separate aproape o zi întreagă datorită fusurilor orare.
S-ar putea să te întrebi exact cum este posibil, dar dacă ai vrut vreodată să ajungi un adevărat călător în timp, trebuie doar să te îndrepți spre insulele îndepărtate ale lui Diomede Mare și Mic.
Ia-ți haina de iarnă cu tine, pentru că sunt situate în vârful lumii în strâmtoarea Bering, care desparte provincia rusă Siberia de statul american Alaska.
În ciuda faptului că distanța dintre Big Diomede din partea rusă și Little Diomede din partea SUA este mai mică de trei mile, perechea de insule izolate sunt separate la mijloc de Linia internațională a datei, ceea ce înseamnă că există o diferență de fus orar între cele două de 21 sau 20 de ore în anumite perioade ale anului.
Linia internațională a datei este o linie noțională care parcurge o potecă zimțată prin Oceanul Pacific, hotărând unde se termină o zi și unde începe alta.
Așadar, Big Diomede are aproape o zi întreagă înaintea Micului Diomede, în ciuda faptului că doar o scurtă perioadă de apă îi împarte.
În lunile de iarnă ale emisferei nordice, ar putea fi aproape posibil să te plimbi între cele două, având în vedere că marea îngheață.
În alte perioade ale anului, ar putea fi chiar posibil să înoți sau să vâslești de la o zi calendaristică la alta, fie înainte, fie înapoi.
Ai avea jetlag?
OK, asta e o sugestie puțin stupidă.
Pentru a fi corect, ar fi o prostie să încerci oricum să traversezi decalajul, având în vedere că este ilegal să călătorești între cele două insule, deoarece ai trece de pe teritoriul suveran al Statelor Unite ale Americii pe teritoriul suveran al Rusiei.
Aceasta nu a fost niciodată o graniță pe care ați dori să o traversați, cel puțin fără permisiunile corecte.
În plus, dacă ai trece din SUA în Rusia, ai găsi foarte puține motive să fii pe Big Diomede, deoarece nimeni nu locuiește acolo.
Există oameni care își fac casa pe Micul Diomede, cele mai recente date sugerând că acolo locuiesc aproximativ 110 de oameni.
Insulele își iau numele de la Sfântul grec Diomede, care a trăit în jurul secolelor III și IV.
Acest nume a venit după ce au fost descoperite de navigatorul danez-rus Vitus Bering – care dă numele strâmtorii Bering – la 16 august 1728.
Aceasta este ziua din calendarul creștin ortodox rus care îl sărbătorește, ai ghicit, pe Sfântul Diomede.
Majoritatea oamenilor nu vor putea niciodată să facă călătoria între cele două insule, dar în august 1987, înotătoarea americană Lynne Cox a făcut călătoria prin apele înghețate.
În ciuda faptului că distanța este de doar 2,7 mile, trebuie să fi fost nevoie de o rezistență serioasă și de curaj pentru a realiza această performanță.