Un tunel vast a fost găsit sub un templu egiptean antic: ce mistere ascunde
Arheologii din Egipt, care fac săpături sub un templu antic, au descoperit un tunel care transporta apă la mii de oameni în perioada sa de glorie.
Arheologii din Egipt au descoperit un tunel vast sub un templu din orașul antic Taposiris Magna, la vest de Alexandria. Tunelul lung de 1.305 de metri, care a adus apă la mii de oameni în perioada sa de glorie, a fost descoperit de o echipă arheologică egiptean-dominicană, a declarat Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților într-un comunicat.
Constructorii egipteni antici au construit tunelul de doi metri înălțime, la o adâncime de aproximativ 20 de metri sub pământ, a declarat Kathleen Martínez, arheolog dominican și director al echipei care a descoperit tunelul, pentru Live Science.
„Este o replică exactă a tunelului Eupalinos din Grecia, care este considerată una dintre cele mai importante realizări inginerești ale antichității”, a spus Martinez.
Cum a fost descoperit tunelul din acest templu antic
Ca referință, tunelul Eupalinos, din Samos, o insulă grecească din estul Mării Egee, transporta și el apă.
Arheologia templului Taposiris Magna este complexă. Părți din el sunt scufundate sub apă, iar templul a fost lovit de numeroase cutremure de-a lungul istoriei existenței sale, provocând daune mari. Tunelul de la Taposiris Magna datează din perioada ptolemaică (304 î.Hr. – 30 î.Hr.), o perioadă în care Egiptul era condus de o dinastie de regi descendenți de la unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare.
Descoperirile din tunel înfățișează un rege, iar celălalt reprezintă o altă persoană de rang înalt, a spus Martinez. Identitatea lor exactă este necunoscută. Monede și rămășițele unor statui ale zeităților egiptene au fost găsite în tunel, a spus Martinez.
La momentul construirii tunelului, Taposiris Magna avea o populație cuprinsă între 15.000 și 20.000 de oameni, a spus Martinez. Tunelul a fost construit sub un templu care îi onora pe Osiris, un zeu egiptean antic, și pe Isis, o zeiță egipteană care era soția lui Osiris.
Lucrările anterioare din templu au scos la iveală un tezaur de monede bătute cu chipul Cleopatrei VII. Săpăturile la Taposiris Magna și analiza artefactelor de pe sit sunt în desfășurare.