18 mart. 2022 | 18:09

Descoperire incredibilă, din secolul al IV-lea înainte de Hristos: ce a găsit un bărbat din Olt

ACTUALITATE
Descoperire incredibilă, din secolul al IV-lea înainte de Hristos: ce a găsit un bărbat din Olt

O descoperire incredibilă a fost făcută de către un bărbat din Olt: un veritabil tezaur pe care l-a predat Muzeului Județean. El a făcut descoperirea cu ajutorul unui detector de metale autorizat,

Paul Durcă a fost polițist, iar după ce a ieșit la pensie, fiind pasionat de arheologie, a devenit căutător de comori, potrivit stirileprotv.ro. El și-a achiziționat un detector de metale autorizat și a început să cutreiere pădurile din județul Olt. După o lună a descoperit 70 de tetradrahme emise de provincia Macedonia Prima, tezaurul fiind încă în faza de evaluare.

Tezaur olt

Bărbatul va fi recompensat pentru această descoperire

Bărbatul a rămas surprins când a aflat că va primi şi o recompensă: „A doua mare descoperire a fost cea din 17 februarie, la Morunglav – un minitezaur, 14 monede din argint din sec IV înainte de Hristos”.

Autoritățile au deschis în perimetrul indicat o cercetare arheologică. Gheorghe Smarandache, director Muzeul Județean Olt, a declarat: „Are o importanță deosebită, atât din punctul de vedere al sporirii patrimoniului cultural al instituției, cât și din punctul de vedere al importanței istorice”.

„Va beneficia din valoarea stabilită de către un expert de un cuantum de 30% la care se mai poate adaugă până la 15% dacă este tezaur”, a spus Gheorghe Smarandache, despre recompensa bărbatului.

De asemenea, Ion Săvoiu, vicepreședinte Asociația Detecții Gorj, a declarat: „Este o plăcere, a fost văzut ca un hobby, dacă în acea plăcere descoperi și acte facte, ești mulțumit pentru că te gândești că contribui și tu cât de cât la istoria românească”.

O altă descoperire arheologică uimitoare a fost făcută în județul Vâlcea. O aşezare romană a fost descoperită de către arheologi. Săpăturile au scos la lumină fragmente ceramice şi dovezi ale construcţiilor temporare din lemn, care erau folosite de către soldaţi ca puncte de supraveghere, conform G4media.

Această descoperire arheologică a fost făcută la graniţa dintre municipiul Râmnicu Vâlcea şi localitatea Mihăeşti, de către angajaţii Muzeului de Istorie.