Un supercomputer prezice extincția în masă: un sfert dintre speciile Pământului, pierdute. Când vine apocalipsa

de: Ozana Mazilu
26 12. 2022

Mai mult de un sfert dintre animalele și plantele lumii vor dispărea până la sfârșitul secolului, avertizează un nou studiu. Atunci ar fi apocalipsa.

Concluzia terifiantă vine după ce oamenii de știință au consultat unul dintre cele mai avansate supercalculatoare din Europa. Raportul susține că 10% din toate plantele și animalele de pe Pământ vor dispărea până în 2050, numărul respectiv urcând la 27% până în 2100.

Această extincție înseamnă că copiii născuți astăzi ar putea fi ultima generație care au văzut elefanți sau koala, au spus cercetătorii. Cercetătorii spun, de asemenea, că lumea trece prin „al șaselea eveniment de extincție în masă”, cauzat de încălzirea globală.

Echipa de oameni de știință spune că modelele anterioare ale traiectoriilor de extincție nu sunt deosebit de utile, deoarece nu țin cont de „co-extincțiile”, în care speciile dispar, deoarece altele de care depind cedează.

Apocalipsa, la sfârșitul secolului

Autorul studiului, profesorul Corey Bradshaw de la Universitatea Flinders din Adelaide, Australia, a explicat: „Gândiți-vă la o specie prădătoare care își pierde prada în urma schimbărilor climatice. Pierderea speciei pradă este o „extincție primară”, deoarece a cedat direct unei perturbări. Dar fără nimic de mâncare, prădătorul său va dispărea și el, adică o co-extincție”.

„Sau, imaginați-vă un parazit care își pierde gazda din cauza defrișărilor sau o plantă cu flori care își pierde polenizatorii, pentru că a devenit prea cald. Fiecare specie depinde de alta într-un fel”.

Până acum, cercetătorii nu au reușit să interconecteze specii la scară globală pentru a determina cât de multă pierdere suplimentară va avea loc prin co-extincții.

Cercetătorii au descoperit că pierderile de biodiversitate globale, în cel mai rău caz, la nivel global, vor fi de 27% până în 2100, folosind modelul SSP2 de posibile schimbări în lume (Sursa: Science Advances)

În timp ce studiile anterioare au examinat diferite aspecte ale disparițiilor, cum ar fi efectele directe ale schimbărilor climatice și pierderea habitatelor asupra destinului speciilor, acestea nu au fost combinate pentru a prezice amploarea disparițiilor. Pentru studiu, cercetătorii au folosit una dintre cele mai puternice tehnologii din Europa, un supercalculator, pentru a face Pământuri sintetice – complete cu specii virtuale și peste 15.000 de rețele trofice.

Speciile virtuale au putut să recolonizeze regiuni pe măsură ce clima s-a schimbat, să se adapteze la condițiile în schimbare, să dispară din cauza încălzirii globale sau să cadă victima unei cascade de extincție.