Un pas mai aproape de marea criză alimentară globală: s-a luat decizia de care ne temeam toți
De la izbucnirea războiului din Ucraina, numeroși analiști au avertizat cu privire la riscurile declanșării unei crize alimentare globale. Rusia și Ucraina sunt două state cu un rol decisiv pe piața de cereale, iar blocarea completă sau parțială a exporturilor generează întreruperi pe lanțurile de aprovizionare. Cea mai gravă situația ar urma să se înregistreze în anumite părți ale Africii, complet dependente de aceste importuri, însă, de curând, situația a degenerat și riscurile au crescut și pentru restul lumii.
Zilele acestea, autoritățile din India au luat o decizie care vine în cel mai nepotrivit moment posibil. Concret, țara, care este al doilea cel mai mare exportator de grâu din întreaga lume, a interzis exporturile.
Temerile sunt mai mari ca niciodată
Analiștii piețelor alimentare globale și-au înrăutățit perspectivele și au devenit mai agresivi în discursul lor, semnalând faptul că acum riscurile pentru securitatea alimentară sunt mult mai mari.
Există temeri legate de aprovizionarea cu cereale la nivel mondial.
Din păcate, după ce Rusia a invadat Ucraina, cumpărătorii globali de cereale au mizat pe India, ca principal exportator care să substituie blocajele apărute în porturile de la Marea Neagră. Ei bine, se pare că speranțele și calculele lor sunt date efectiv peste cap în acest moment, dar trebuie notat faptul că autoritățile indiene au transmis că ar putea interveni asupra deciziei și, deci, că nu este una permanentă.
Consumatorii săraci din Asia și Africa ar urma să aibă cel mai mult de suferit după recenta decizie a Indiei, ei fiind, de fapt, vizați de o criză alimentară gravă încă de când Rusia a invadat Ucraina și a îngreunat exporturile pe care țara vecină le făcea în respectivele zone.
Restul lumii ar urma să se confrunte cu prețuri explozive la cereale. Din nefericire, aceste costuri se vor reflecta în produsele finite, de la raft. Totuși, din această perspectivă, situația în România nu este atât de gravă. Autoritățile noastre susțin că noi nu suntem dependenți de importuri pe această zonă și că, din contră, producem cantități atât de mari, încât ne permitem să și exportăm.