15 mai 2022 | 11:28

Serghei Lavrov acuză Occidentul de un „război hibrid total” împotriva Rusiei. Mesaj pentru jurnaliști: „Vorbiți cu papagalii”

ULTIMA ORĂ
Serghei Lavrov acuză Occidentul de un „război hibrid total” împotriva Rusiei. Mesaj pentru jurnaliști: „Vorbiți cu papagalii”

În cea de-a 80-a zi de când Moscova a invadat Ucraina, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că eforturile Occidentului de a izola Rusia sunt sortite eșecului, în timp ce Vladimir Putin a avertizat că aderarea Finlandei la NATO ar fi „o greșeală”. În același timp, oficialul a subliniat importanța relațiilor cu India, China, Algeria și țările din Golf.

Vestul a lansat „războiul hibrid total” împotriva Rusiei, susține ministrul de Externe al lui Putin

Ministrul Serghei Lavrov acuză Occidentul că a declanșat un „război hibrid total” împotriva Rusiei și susține că este greu de spus cât va mai dura conflictul cu Ucraina. Toate încercările Vestului de a distruge Federația Rusia sunt în zadar, a dat asigurări omul lui Putin

„Politicienii occidentali ar trebui să înțeleagă că eforturile lor de a izola țara noastră sunt în zadar. Vestul ne-a declarat război hibrid total și este greu de prezis cât vor dura toate acestea, dar este clar că urmările vor fi resimțite de toată lumea, fără excepție”, a spus Lavrov.

„Am făcut totul pentru a evita o ciocnire directă, dar din moment ce am fost provocați, bineînțeles că o acceptăm. Nu suntem străini de sancțiuni: au fost aproape întotdeauna acolo, într-o formă sau alta”, a completat șeful diplomației ruse.

Declarația ministrului rus survine în momentul în care forțele rusești pierd tot mai mult teren. Ucraina susține că a eliberat până acum peste 1.000 de localități ocupate de ruși. Președintele Volodimir Zelenski a dezvăluit că eliberarea graduală a regiunii Harkov arată că nu vor lăsa niciun teritoriu inamicului. Soldații ruși încep să se retragă din zonă.

Serghei Lavrov a invitat presa străină să discute cu papagalii

Tot ministrul de Externe al Rusiei le-a transmis jurnaliștilor prezenți în capitala Tadjikistanului, unde Serghei Lavrov a participat la o reuniune, să discute cu papagalii, după ce a fost rugat să răspundă la câteva întrebări. Presa nu a avut voie la conferința de după eveniment, așa că, la ieșire, l-a abordat pe șeful diplomației ruse.

„Vorbiți cu papagalii”, a fost replica lui Serghei Lavrov pentru jurnaliștii străini.

Mai jos redăm dialogul scurt dintre un jurnalist și Lavrov:

„Domnule Lavrov, vă rog să-mi permiteți să vă adresez o întrebare din partea reprezentanților presei străine.”

„Puteați să veniți și să participați” (n.r – la conferință), a reacționat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Dar nu ne-au lăsat să intrăm, ne-au spus că așa le-ați ordonat.”

„Vorbiți cu papagalii!”, a fost replica ministrului.

Reacția jurnalistului după răspunsul oficialului rus

Schimbul de replici a avut loc undeva în afara clădirii unde fusese conferința, iar în jur erau copaci din care se auzeau papagali.

„Acesta a fost Serghei Lavrov, care m-a insultat. La rugămintea de a răspunde la câteva întrebări, el a spus că putem vorbi cu papagalii”, și-a încheiat relatarea reporterul care îi ceruse lui Lavrov să stea de vorbă cu presa străină.

Tocmai întors dintr-o călătorie în Orientul Mijlociu, Lavrov a menționat și importanța legăturilor cu Egiptul, Algeria și țările din Golf, precum și cu Asia, Africa și America Latină. Rusia a vândut Indiei de două ori mai mult țiței în cele două luni de la invazia Ucrainei decât a făcut-o în tot anul 2021, pe măsură ce națiunile occidentale au redus achizițiile de petrol rusesc.