Un nou test de sânge ar putea depista boala Alzheimer: ce au descoperit oamenii de știință

de: Ozana Mazilu
29 12. 2022

Testul biomarkerului de sânge ar putea îmbunătăți accesul la screening-ul bolii Alzheimer.

A fost identificat un nou biomarker care poate fi folosit pentru a identifica neurodegenerarea asociată cu boala Alzheimer în sânge. Descoperirea ar putea duce într-o zi la un test de sânge de diagnosticare a bolii, eliminând necesitatea procedurilor invazive și costisitoare.

După cum a spus autorul principal al studiului, Thomas Karikari, de la Universitatea din Pittsburgh, într-o declarație: „În prezent, diagnosticarea bolii Alzheimer necesită neuroimagistică. Aceste teste sunt costisitoare și durează mult timp pentru a fi programate și accesibilitatea este o problemă majoră”.

Alzheimer, detectată printr-o nouă modalitate

Modalitatea obișnuită de a identifica boala Alzheimer este utilizarea imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) sau tomografie cu emisie de pozitroni (PET) sau analizarea mostrelor de lichid cefalorahidian obținute prin puncție lombară.

Scanările RMN și PET sunt costisitoare, necesită timp de aranjat și, pur și simplu, nu sunt accesibile tuturor. Puncțiile lombare, între timp, pot fi dureroase și pot provoca reacții adverse, cum ar fi o durere de cap de lungă durată. Din cauza acestor limitări, echipa din spatele noului studiu a căutat să vină cu o abordare minim invazivă care să poată diagnostica în mod fiabil boala Alzheimer, cu mai puțină cerere de resurse.

Testele de sânge pentru boala Alzheimer nu sunt o idee nouă, dar până acum s-au luptat să depășească un anumit obstacol. Este posibil să se detecteze cu exactitate proteina amiloid anormală în plasma sanguină, precum și proteina tau fosforilată. Dar, rămâne problema neurodegenerării.

Cel mai bun biomarker al neurodegenerării pe care îl putem detecta în prezent în plasma sanguină se numește lanțul ușor al neurofilamentului (NfL). Cu toate acestea, așa cum subliniază autorii studiului, NfL „nu poate face diferența între boala Alzheimer și alte demențe, din cauza creșterii sale într-o gamă largă de tulburări neurodegenerative. În consecință, domeniului de cercetare a demenței nu are în prezent un biomarker de sânge care este modificat în mod specific ca urmare a modificărilor neurodegenerative de tip Alzheimer”.

Căutând un test de diagnostic cu o specificitate mai mare, echipa a dezvoltat un anticorp care se leagă selectiv de BD-tau, evitând, în același timp, așa-numitele proteine ​​„tau mari” care sunt produse de celulele din afara creierului. Validarea noului test de anticorpi în peste 600 de mostre de pacienți a arătat că acesta a fost eficient în diagnosticarea bolii Alzheimer și, în mod esențial, în distingerea bolii Alzheimer de alte afecțiuni neurodegenerative.