Un nou studiu dă speranțe lumii medicale: tratamentul care regenerează picioarele de broască

de: Iulia Kelt
05 02. 2022

Atunci când oamenii își pierd anumite părți ale corpului din cauza bolilor sau a rănilor traumatice, deseori simt că au pierdut o parte din ceea ce sunt, trecând printr-o durere sufletească asemănătoare pierderii cuiva drag.

Sentimentul acesta de pierdere personală este justificat deoarece, spre deosebire de salamandre sau personaje de film ca Deadpool, spre exemplu, țesuturile umane adulte nu se regenerează. Cu alte cuvinte, pierderea membrelor este permanentă.

Deși s-au înregistrat progrese semnificative în tehnologiile protetice și bionice pentru a înlocui membrele pierdute, acestea nu pot încă restabili simțul tactil. Fără a reconstrui membrul în sine, o persoană nu va putea simți atingerea unei alteia sau chiar căldura plăcută a soarelui.

Un studiu recent, publicat de o serie de cercetători, în revista Science Advances, a arătat că este nevoie de doar 24 de ore de tratament pentru ca membrele unei broaște să fie regenerate. Totul este posibil cu ajutorul descoperirii lor revoluționare.

Noul studiu arată că, în cazul broaștelor, celulele pot evolua, astfel încât să se transforme, într-un timp record, în membre

Luând în considerare modalitățile de regenerare ale membrelor, oamenii de știință au cocluzionat că nu e chiar atât de greu să se ceară celulelor să repete ceea ce au făcut deja în timpul dezvoltării timpurii. Așadar, de aici până la regenerarea picioarelor de broască nu a fost decât un pas mic – și la propriu, și la figurat.

Una dintre provocările majore cu care s-au confruntat oamenii de știință a fost să descopere cum să creeze un mediu care să încurajeze corpul să se regenereze, în loc să formeze cicatrici. În timp ce cicatricile ajută la protejarea țesutului lezat, ele modifică, de asemenea, mediul celular în moduri care împiedică regenerarea.

Posibilitatea de a decoda și de a trezi semnale latente care permit corpului să regenereze părți din propria structură a reprezentat mereu o frontieră greu de trecut pentru știința medicală.

Așadar, cu această descoperire la activ, se poate bănui că, în viitor, această regenerare ar putea fi posibilă și în cazul organelor sau chiar a membrelor omului. Dacă la animale se poate, de ce nu ar fi posibil și în cazul nostru?