Un fermier a avut surpriza vieții. A găsit pe câmp o adevărată comoară, locația descoperirii este ascunsă de autorități

de: Dumitrescu Andrei
28 11. 2022

O „comoară” de descoperiri a fost scoasă la iveală în locul unei vile romane descoperite sub câmpul unui fermier.

Arheologii au declarat că au fost „uimiți” să găsească mai multe clădiri somptuoase și un alt mozaic atunci când s-au întors în zona din Rutland.

Experții au găsit pentru prima dată opera de artă, care descrie scene din epopeea războiului troian Iliada, în cadrul unei săpături din 2021.

Una dintre cele mai importante descoperiri

Historic England a salutat-o ca fiind una dintre cele mai semnificative de acest fel din Marea Britanie.

Proprietatea includea o sală mare, aflată la aproximativ 50 de metri de vilă, cu o suită de baie cu camere calde și reci, precum și spații de locuit extinse. Se crede că a fost ocupată în perioada romană târzie, între secolele III și IV d.Hr.

Experții cred că este posibil ca familia extinsă a proprietarilor vilei să fi locuit în această sală, pe care Historic England a comparat-o cu o conversie a unui hambar din secolul al IV-lea sau al V-lea.

A fost în timpul primului lockdown din 2020 când Jim Irvine a observat pentru prima dată niște ceramică veche pe unul dintre câmpurile tatălui său.

Pasionat de arheologie, Irvine și familia sa au început să sape și și-au dat seama rapid că au găsit ceva spectaculos.

Ofițerul local de descoperiri arheologice a fost informat, împreună cu Historic England, ceea ce a dus la aducerea unor experți de la Universitatea din Leicester pentru a efectua săpături și cercetări mai detaliate.

Aceștia au revenit în vară și au descoperit mai multe clădiri – o sală mare, la aproximativ 50 de metri de vilă, care includea o suită de baie cu camere calde și reci, precum și spații de locuit extinse, probabil adaptate de la o clădire agricolă anterioară.

Este un unicat complet

Se crede că cel de-al doilea mozaic face parte dintr-o zonă de luat masa sau de divertisment a vilei mari. Acesta prezintă un model geometric complicat și susține și mai mult teoria conform căreia vila a fost ocupată de o persoană bogată, a adăugat organizația.

John Thomas, director adjunct al serviciilor arheologice ale universității, a declarat: „Mozaicul (Lliad) este o descoperire fantastică care atrage atenția, dar este doar un element al unei așezări mult mai mari despre care știm acum din geofizică.

„Supraviețuirea este pur și simplu fantastică, este un unicat complet, într-adevăr”, potrivit BBC.

De asemenea, a arătat că proprietatea era mai veche decât se credea anterior, posibil cu o sută de ani sau mai mult, ceea ce înseamnă că a fost ocupată pentru prima dată în secolele al II-lea sau al III-lea d.Hr.

 

Jennifer Browning, ofițer de proiecte în cadrul serviciilor arheologice ale Universității din Leicester, a declarat: „Este uimitor; într-un fel compensează toate șanțurile noroioase în care mi-am petrecut o mare parte din timp. Faptul că poți lucra la așa ceva, te aduce mult mai aproape de oamenii care au trăit aici”.

Cercetările privind artefactele recuperate din complexul de vile vor continua în anii următori, dar nu există planuri pentru alte săpături.

Locația exactă a fermei este ținută secretă, iar acum a fost acoperită din nou pentru a fi păstrată.