Arheologii israelieni au găsit obiecte de ceramică antice: de ce este o descoperire unică și importantă

Arheologii israelieni au găsit obiecte de ceramică antice: de ce este o descoperire unică și importantă

Peștera de înmormântare din Israel din epoca târzie a bronzului, de pe vremea faraonului Ramses al II-lea, conținea zeci de obiecte de ceramică intacte.

O echipă de arheologi israelieni s-a simțit ca și cum ar fi intrat într-un film cu Indiana Jones, sau poate prințul Egiptului al lui Dreamwork, după ce a descoperit o peșteră funerară din vremea faraonului Ramses al II-lea – despre care se crede că ar fi faraonul din povestea Exodului din Egipt – conținând zeci de obiecte intacte. Peștera a fost descoperită în Parcul Național Palmachim, lângă una dintre cele mai populare plaje din Israel.

Vechea peșteră funerară a fost descoperită întâmplător în timpul lucrărilor Autorității Naturii și Parcurilor pentru dezvoltarea parcului și după ce un tractor a lovit o stâncă, dezvăluind în mod neașteptat tavanul peșterii.

De când datează obiectele de ceramică

Oficialul Autorității pentru Antichități din Israel, Dror Citron, a fost primul care a identificat spațiul și a coborât în ​​peștera care părea înghețată în timp. Peștera a fost umplută cu zeci de vase întregi de ceramică și bronz, așa cum au fost așezate în timpul ceremoniei de înmormântare, acum aproximativ 3.300 de ani.

Vasele erau ofrande de înmormântare, îngropate împreună cu morții, în credința că vor fi folosite de ei în lumea de apoi. Peștera a fost sculptată în formă de pătrat, iar în centrul tavanului ei e un stâlp.

„Aceasta este o descoperire o dată în viață”, a explicat dr. Eli Yanai, expert IAA în epoca bronzului.

„Nu în fiecare zi vezi un set parcă din Indiana Jones. Peștera nu a fost atinsă în 3.300 de ani. Vorbim despre epoca târzie a bronzului. Acestea sunt tocmai zilele celebrului rege, Ramses al II-lea – cel pe care unii îl identifică cu povestea Exodului”.

Deoarece peștera a fost intactă, cercetătorii au spus că poate oferi o imagine completă a obiceiurilor de înmormântare din epoca târzie a bronzului: „În peșteră au rămas, în principal, zeci de vase de ceramică de diferite dimensiuni și forme. Printre acestea, se numără boluri adânci, dintre care unele sunt vopsite în roșu, oale de gătit, ulcioare și lumânări de lut care conțineau ulei pentru lumină”.