Un continent străvechi, dispărut de 40 de milioane de ani, redescoperit
Un continent străvechi, care ar fi existat acum mai bine de 40 de milioane de ani și care găzduia faună exotică din abundență, pare să fi fost redescoperit de oamenii de știință.
Conform studiilor, fauna de pe acest continent ar fi „pavat calea” pentru ca mamiferele din Asia să colonizeze sudul Europei.
Situat între Europa, Africa și Asia, acest continent uitat, pe care cercetătorii l-au numit „Balkanatolia”, este considerat a fi granița dintre Asia și Europa și s-ar fi format într-un moment în care nivelul mării era foarte scăzut, dând naștere, astfel, unui pod de uscat între cele două continente.
„Când și cum a ajuns primul val de mamifere asiatice în sud-estul Europei rămâne o necunoscută”, a scris paleogeologul Alexis Licht, în studiu.
În urmă cu aproximativ 34 de milioane de ani, la sfârșitul epocii eocene, un număr mare de mamifere a dispărut din Europa de Vest, odată cu apariția unor noi mamifere venite din Asia.
Cu toate acestea, descoperirile recente din Balcani par să schimbe un pic datele, indicând o bioregiune care pare să fi permis mamiferelor asiatice să colonizeze sud-estul Europei cu 5 până la 10 milioane de ani înainte perioadei crezută inițial ca fiind cea adevărată.
Vechiul continent, o ipoteză din ce în ce mai credibilă
Vârsta acestor situri a fost revizuită pe baza datelor geologice actuale, schimbând aproape tot ceea ce se știa, până în acel moment. Ceea ce au descoperit oamenii de știință sugerează că „Balkanatolia” a servit ca o piatră de temelie pentru mutarea animalelor din Asia, în vestul Europei. Așadar, datorită acelui eveniment, fauna europeană a suferit modificări considerabile.
În urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani, „Balkanatolia” era un arhipelag izolat, separat de continentele învecinate, unde au prosperat multe specii de animale, distincte față de cele din Europa și din Asia de Est, a constatat analiza.
Ulterior, o combinație dintre scăderea nivelului mării, creșterea straturilor de gheață din Antarctica și schimbările tectonice ar fi conectat continentul „Balkanatolia” de Europa de Vest, în urmă cu aproximativ 40 de milioane de ani.
Acest lucru a permis mamiferelor asiatice, inclusiv rozătoarelor și mamiferelor cu copite, să se aventureze spre vest și să invadeze „Balkanatolia”, arată documentul. Licht și colegii lui au descoperit, de asemenea, fragmente dintr-un maxilar aparținând unui animal asemănător rinocerului, într-un nou sit de fosile din Turcia.