Animalele pe cale de dispariție din întreaga lume. Ce se întâmplă din cauza schimbărilor climatice

Animalele pe cale de dispariție din întreaga lume. Ce se întâmplă din cauza schimbărilor climatice
Animalele pe cale de dispariție din întreaga lume

Care sunt animalele pe cale de dispariție din întreaga lume și ce se întâmplă din cauza schimbărilor climatice. Încălzirea globală a adus multe probleme, iar schimbările climatice din ultimii zeci de ani au distrus ecositemul. Unele animale au ajuns pe cale de dispariție. Iată care sunt acestea.

Animalele pe cale de dispariție din întreaga lume

Pika Americana

Ea se găsește în munții din vestul Americii de Nord, de regulă în câmpurile de bolovani. Sunt animale erbivore, rude mai mici ai iepurilor. Conform studiilor, unele populații sunt în declin din cauza pierderii habitatului și a încălzirii globale. Aceste animale nu pot tolera temperaturi de peste 25,5 °C, iar în anumite regiuni, populațiile de pika au dispărut definitiv.

Pinguinul Adelie

Acesta nume vine de la soția exploratorului francez Jules Dumont d’Urville, cel care a studiat pentru dată aceste păsări în anul 1840. Este o specie de pinguin comună de-a lungul întregii coaste a continentului antarctic, singurul lui habitat. Fiind una din zonele care se încălzesc cel mai repede de pe Terra, ridicarea temperaturilor apelor înseamnă, că hrana principală a pinguinilor, și anume, anumite specii de pești, începe să dispară.

Koala

Koala, simbolul Australiei, este considerată o specie pe cale de dispariţie de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Koala a fost vânat intens în secolul XX pentru blană. Uciderea acestor animale lor pe scară largă în Queensland, a produs nemulțumire publică, ducând la o mișcare pentru a proteja specia. Koala se hrănește doar cu frunzele de eucalipt.

Codul atlantic

Cunoscut și ca morun atlantic sau cod, azi este un pește periclitat, pe cale de dispariție. De altfel, Canada și Norvegia au interzis în apele lor teritoriale pescuitul peștelui acesta și se încearcă, în crescătorii, refacerea populației de morun atlantic. În ciuda măsurilor, specia rămâne deocamdată pe Lista Roșie a IUCN ca specie vulnerabilă.

Ursul polar

Și ursul polar este considerat o specie pe cale de disăariție, iar asta din cauza pierderii habitatului cauzat de schimbările climatice. Întrucât acest urs a fost vânat la scară largă vreme de zeci de ani, viitorul speciei a produs îngrijorări internaționale. Vreme de mii de ani, ursul polar a reprezentat o figură cheie în viața materială, spirituală, dar și culturală a popoarelor circumpolare, astfel că urșii polari rămân încă importanți în culturile lor.

Fluturele monarh

Un studiu arată că aproape un miliard de monarhi au dispărut din locurile de iernare ale fluturelui din 1990. De asemenea, numărul de fluturi la vest de Munții Stâncoși a scăzut cu peste 50% din anul 1997. Omizile monarh se hrănesc numai cu planta alior, o sursă de hrană ce se împuţinează tot mai mult.