Uită de demisie: în realitate, oamenii vor fi dați afară masiv, în 2022
În ultimele săptămâni, se vorbește tot mai intens despre un fenomen al demisiilor în masă, conform căruia numeroși angajați din toate colțurile lumii, inclusiv din România, își vor abandona joburile. Așa este, însă nu trebuie să „ne culcăm pe-o ureche” și să ignorăm și fenomenul paralel, acela al concedierilor în masă.
Experții se așteaptă ca, în 2022, milioane de oameni să rămână fără loc de muncă. Organizația Internațională a Muncii e de părere că în această situație vor fi nu mai puțin de 52 de milioane de persoane. Vorbim despre un număr dublu față de cel preconizat în analizele și rapoartele anterioare efectuate de experții în piața muncii.
Valuri de concedieri
Mai mult decât atât, acest fenomen se va propaga și în anul 2023, când alte 27 de milioane de persoane vor fi în aceeași situație critică.
În raportul Organizației Internaționale a Muncii, pe 2022, privind perspectivele sociale și ale pieței muncii, se arată că e așteptată o redresare lentă și nesigură a acesteia.
„Perspectivele pieței muncii la nivel global s-au deteriorat de la precedentele previziuni ale OIM, o revenire la performanța de dinaintea pandemiei va rămâne probabil greu de realizat pentru cea mai mare parte a lumii în următorii ani”, se arată în raport.
Analizând situația și datele disponibile per ansamblu, instituția consideră că pe plan mondial aproximativ 207 milioane de persoane vor fi în șomaj în 2022.
După cum spuneam, numărul de șomeri estimat pentru anul în curs este dublu față de previziunile expuse în rapoartele anterioare. Specialiștii au o explicație clară pentru revizuirea datelor, în sens negativ. Din nefericire, spun ei, contextul continuă să fie unul nefavorabil. De exemplu, criza sanitară globală încă nu a luat sfârșit, ba chiar pare să se extindă prin noile sale variante mult mai contagioase, precum Omicron.
Desigur, datele sunt influențate de numeroși alți factori, dar în general, aceștia sunt nefavorabili în acest moment. E de la sine înțeles faptul că, dacă aspecte legate de pandemie se vor îmbunătăți, și aceste previziuni vor deveni mai optimiste. Până atunci, însă, trebuie să ne raportăm la ele și să fim mai prudenți în deciziile noastre privind cariera.