UE intervine în forță pe piața de energie: vremurile disperate cer măsuri disperate

de: Mădălina Bahrim
06 09. 2022

Uniunea Europeană are planuri pentru piața de energie locală. După ce a devenit tot mai evident că Rusia folosește resursele sale ca pe o armă politică și de război, Comisia Europeană a pregătit un set de măsuri care să ne protejeze de acutizarea crizei energetice în iarnă.

Înalții demnitari europeni din cadrul Executivului comunitar iau în calcul, la această oră, o limitare drastică a prețurilor la energie.

Spre propune, spre exemplu, să se plafoneze o parte a prețurilor de gros ale electricității. O altă măsură ar viza adoptarea unor tarife reglementate pentru persoanele vulnerabile, defavorizate.

Trebuie să economisim energie

De asemenea, se urmărește încurajarea masivă a economisirii energiei. Europenii trebuie să renunțe la risipa energetică și să o limiteze pe cât posibil, atât în case, cât și în instituțiile publice sau private.

E nevoie de un efort colectiv pentru a contribui la efortul general al blocului comunitar de a scăpa de dependenta față de importurile de energie de la Moscova, dar și pentru a ne asigura că vom traversa cu bine sezonul rece care ne bate deja la ușă.

Conform Executivului european, se pare că nu vorbim doar despre promisiuni și strategii aplicabile într-un viitor nedeterminat. Din contră, din cele transmise de oficialii europeni marți, reiese clar că se plănuiește o intervenție de urgență pe piața electricității de pe continent. Scopul principal al măsurilor ce urmează să fie adoptate în curând este de a proteja gospodăriile în fața pericolului de a se scumpi și mai mult facturile la curent.

Pe de altă parte, la nivel național, România a luat deja măsuri menite să reglementeze piața de energie în perioada următoare. Printre ele, s-a ținut cont și de îndemnul UE de a economisi, așa că a fost scăzut pragul până la care se aplică măsurile de sprijin.

Astfel, conform noilor prevederi legale, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Acest preț e dedicat acelor clienți casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum anul trecut este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv.

De asemenea, vorbim de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru acei clienți casnici al căror consum mediu lunar din 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh.