04 sept. 2022 | 11:35

Vestea bună pentru cei cu centrale termice de apartament. Este informația momentului în România despre compensarea facturilor la energie

BANI
Vestea bună pentru cei cu centrale termice de apartament. Este informația momentului în România despre compensarea facturilor la energie

Românii care dețin centrale termice de apartament se pot bucura de o veste bună. Executivul a aprobat în această săptămână proiectul de Ordonanță de Urgență.

Joi, Guvernul a aprobat poriectul de Ordonanță de Urgență cu privire la compensarea facturilor la energie. Virgil Popescu, ministrul Energiei a afirmat că în iarna care urmează, nu va exista un plafon de consum la gaze pentru compensarea facturilor. Așadar, pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 august 2023, prețul final factura de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh, TVA inclus, în cazul consumatorilor casnici.

„La gaze naturale, 31 de bani – rămâne acelaşi preţ pentru populaţie, pentru kilowatt-ul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus: în iarna trecută, populaţia avea un plafon de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum, n-am văzut până acum. Poate că nici noi nu am exemplificat.

Deci, nu vorbim de plafon de consum pentru gaze, deci nu vorbim de o problemă în faptul că nu ne încadrăm într-un anumit plafon de consum. De altfel, la gaze naturale, pentru populaţie, preţul este reglementat, producătorii au obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei pe megawatt şi, de asemenea, este plafonat şi este reglementat şi pentru producţia de energie termică la acelaşi preţ pentru CET-uri”, a declara ministrul Virgil Popescu.

Citește și: A venit toamna, s-a „umblat” deja la facturile noastre. Legea care dictează direct cât vei plăti pe energie și gaz

Cei cu centrale termice vor beneficia de compensarea facturilor la gaze

Penru clienții noncasnici, prețul final facturat va fi de maximum 0,37 lei/kWh la metrul cub de gaze naturale, factorul de conversie fiind de 10.6 kWh/ metru cub, la fel ca în iarna anului 2021. În ordonanța cu privire la consumul de gaze se arată că prețul final factura de către furnizorii de gaze naturale este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Citește și: Facturile noastre, la mila Domnului. Să ne ferească El de scumpiri, că bugetul țării a ajuns la limită, atât s-a putut