UE ia măsuri urgente pentru evitarea crizelor de aprovizionare. Se pun bazele unui nou mecanism de monitorizare a pieţei unice

de: Cătălina Burghelea
19 09. 2022

Companiile din Europa ar putea fi forţate să dea prioritate producţiei unor bunuri esenţiale şi să facă stocuri de produse, potrivit unor propuneri din partea Comisiei Europene, care ar conferi Bruxelles-ului puteri urgente cu scopul de a evita crizele de aprovizionare, transmite Reuters.

Comisia Europeană are un plan de măsuri urgente

Executivul comunitar şi-a prezentat, luni, 19 septembrie, noul Instrument pentru situaţii de urgenţă al pieţei unice (SMEI). Respectivul cadru de guvernanţă în situaţii de criză urmăreşte să menţină libera circulaţie a bunurilor, serviciilor şi persoanelor şi disponibilitatea bunurilor şi serviciilor esenţiale în cazul unor situaţii de urgenţă viitoare, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor din întreaga Uniune Europeană.

„Criza provocată de pandemia de COVID-19 a arătat clar: trebuie să facem ca piaţa noastră unică să devină operaţională în permanenţă, inclusiv în perioade de criză. Trebuie să o facem mai puternică. Avem nevoie de noi instrumente care să ne permită să reacţionăm rapid şi în mod colectiv”, a subliniat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

„Trebuie să fim mai bine pregătiţi pentru a anticipa o următoare criză şi pentru a răspunde la ea. În loc să se bazeze pe acţiuni ad-hoc improvizate, Instrumentul pentru situaţii de urgenţă al pieţei unice va oferi un răspuns structural pentru a menţine libera circulaţie a bunurilor, a persoanelor şi a serviciilor în perioade nefavorabile”, a spus comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.

Nou mecanism de monitorizare a pieţei unice –  ce presupune

Instituția condusă de Ursula von der Leyen are în vedere un nou mecanism de monitorizare a pieţei unice, de identificare a diferitelor niveluri de risc şi de coordonare a unui răspuns adecvat care să cuprindă mai multe etape, și anume regimurile de contingenţă, vigilenţă şi urgenţă.

Astfel, cadrul de planificare pentru situaţii neprevăzute permite Comisiei Europene şi statelor membre să instituie o reţea de coordonare şi comunicare pentru a spori gradul de pregătire. Ulterior, odată identificată ameninţarea la adresa pieţei unice, Bruxelles poate activa regimul de vigilenţă. În cele din urmă, criza cu un impact amplu asupra pieţei unice va determina Consiliul să activeze planul de urgenţă.

Grup cheie pentru evaluare și recomandări

În acest sens, va fi înfiinţat un grup consultativ, alcătuit din Comisie şi statele membre, pentru a evalua o anumită situaţie şi a recomanda cele mai adecvate măsuri de răspuns. Acesta va juca un rol esenţial pe parcursul procesului. De asemenea, CE propune noi acţiuni pentru a aborda ameninţările la adresa pieţei unice.

În regimul de vigilenţă, statele membre UE, în cooperare cu Bruxelles, se vor concentra pe monitorizarea lanţurilor de aprovizionare cu bunuri şi servicii importante din punct de vedere strategic, precum şi pe constituirea de rezerve strategice în aceste domenii. În momentul în care modul de urgenţă este activat, libera circulaţie pe piaţa unică va fi menţinută prin intermediul unei liste negre a restricţiilor interzise şi, la un nivel mai general, prin controlul consolidat şi rapid al restricţiilor unilaterale.