Comisia Europeană abandonează plafonarea prețului la gazele rusești. Ce s-a întâmplat

Comisia Europeană abandonează plafonarea prețului la gazele rusești. Ce s-a întâmplat

Executivul UE renunță la impunerea unui plafon de preț pentru gazul rusesc, dar merge mai departe cu taxe excepționale pe profiturile „excedentare” ale companiilor energetice, potrivit unui document care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, conform The Guardian.

Plafonarea prețurilor la gazele rusești, abandonată de UE

Un proiect de regulament privind „instrumentul de urgență în domeniul energiei electrice”, consultat de The Guardian, nu conține nici un plafon de preț pentru gazul rusesc, nici pentru gazul importat, după ce statele membre nu au reușit să ajungă la un acord asupra restricțiilor săptămâna trecută.

Se așteaptă ca UE să perceapă impozite excepționale pe profiturile mari ale companiilor producătoare de combustibili fosili, cu un plafon separat pentru veniturile producătorilor de energie electrică cu emisii reduse de carbon.

Se așteaptă ca președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să facă public planul european de combatere a creșterii prețurilor la electricitate, atunci când va ține miercuri discursul său anual privind starea Uniunii.

Textul final ar putea suferi modificări, dar proiectul dezvăluie îndoielile Comisiei cu privire la obținerea unui sprijin suficient din partea statelor membre ale UE pentru opțiunea sa preferată de a impune un plafon pentru gazul rusesc ca răspuns la ceea ce a numit „armarea aprovizionării de către Kremlin”.

Statele membre ale UE care importă cantități mari de gaz din Rusia, printre care Ungaria, Slovacia și Austria, s-au pronunțat împotriva plafonării gazului rusesc, deoarece se tem că Kremlinul ar opri toate fluxurile de gaz, aruncând țările lor în recesiune. Președintele rus, Vladimir Putin, a amenințat deja că va opri exporturile de energie către Europa dacă un astfel de plan va fi convenit, scrie sursa citată.

Mai multe țări, printre care Franța și Polonia, ar dori să impună un plafon de preț pentru toate gazele importate, pe care îl consideră o modalitate mai bună de a limita creșterea prețurilor. Comisia nu este entuziasmată de această idee, deoarece se teme că UE ar pierde în fața țărilor pregătite să plătească mai mult pe piața extrem de competitivă a gazelor naturale lichefiate.

Plafonarea, înlocuită cu o taxă de solidaritate

Țările de Jos și Danemarca se tem de orice plafonare a prețurilor, în timp ce Germania se teme că o plafonare a prețurilor la gazele rusești ar crea diviziuni.

În condițiile în care statele membre sunt divizate, Comisia, care este responsabilă de elaborarea propunerilor legislative ale UE, urmărește măsuri care să unească clubul celor 27 de membri.

Guvernele UE sunt în mare măsură de acord cu plafonarea prețului energiei electrice provenite din surse cu emisii reduse de dioxid de carbon, cum ar fi sursele regenerabile sau energia nucleară, și cu reciclarea acestor fonduri către gospodăriile și întreprinderile vulnerabile.

Companiile de petrol și gaze naturale se vor confrunta cu un impozit excepțional separat, descris ca fiind o „contribuție de solidaritate”.

În documentul care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, Comisia estimează că profiturile companiilor din domeniul petrolului, gazelor și cărbunelui vor fi de cinci ori mai mari în 2022.

Aceste profituri „excedentare” și „neașteptate”, nu sunt rezultatul unor alegeri economice sau de investiții, afirmă comisia, ci „evoluțiile imprevizibile de pe piețele energetice ca urmare a războiului ilegal în curs de desfășurare din Ucraina”.

În text nu este propusă nicio rată pentru taxa pe profitul excepțional.